PSV langs AZ dankzij briljante ingevingen Maher en Willems

PSV heeft zaterdagavond ook de vijfde thuiswedstrijd van het seizoen tot een goed einde gebracht. Onder aanvoering van Adam Maher en Jetro Willems rekende de koploper na een matige start af met AZ: 3-0. Zodoende wacht John van den Brom nog altijd op zijn eerste overwinning als trainer van de Alkmaarders.

Na het gelijkspel van twee weken terug tegen FC Twente (2-2) reisde AZ af naar Eindhoven in de wetenschap dat het drie van de vier voorgaande uitwedstrijden had gewonnen. Hoewel PSV dit seizoen nog geen punt liet liggen in het eigen Philips Stadion, lagen er vooral in de openingsfase zeker kansen. Het was AZ dat in de eerste minuten na de aftrap de beste mogelijkheden creëerde, maar PSV liet weer eens zien levensgevaarlijk te zijn in de tegenstoot.

Behoudens een schietkans van Maher had de koploper de eerste twintig minuten weinig klaargespeeld, maar iedereen in Eindhoven was dat vergeten toen Willems met een prachtige pass de razendsnelle Luciano Narsingh alleen op AZ-doelman Sergio Rochet afstuurde. Nadat Narsingh oog in oog met de Uruguayaanse sluitpost koelbloedig was gebleven, draaiden de rollen in Eindhoven volledig om.

Luciano Narsingh zet PSV op 1-0, nadat Jetro Willems hem heeft gelanceerd. Het was het kantelpunt in de wedstrijd.

Want in het restant van de wedstrijd was het niet langer AZ, maar PSV dat de toon zette. Daarbij kreeg het wel enige hulp van de bezoekers uit Alkmaar. In de 29ste minuut maakte Maher zijn vijfde treffer van het seizoen, nadat Rochet een voorzet van Willems slecht had verwerkt. De actie van de linksback die daaraan voorafging was evenwel wonderschoon, net als de solo waarmee Maher een paar minuten voor rust de voltallige defensie van zijn voormalige werkgever te kijk zette op weg naar de 3-0.

Met hun briljante ingevingen zorgden Maher en Willems er niet alleen voor dat PSV ook na negen speelronden koploper in de Eredivisie is, ze solliciteerden ook naar een nieuwe kans in het Nederlands elftal. Beide spelers golden in het seizoen 2012/13 nog als de coming men van het vaderlandse voetbal, maar verdwenen tijdens de vorige jaargang uit beeld bij Oranje.

Memphis Depay en Georginio Wijnaldum groeiden in aanloop naar het WK wel uit tot vaste waarden. Nu juist dat tweetal - net als Stijn Schaars en de geschorste Jeffrey Bruma - nog ontbrak en trainer Phillip Cocu doelman Jeroen Zoet tot aanvoerder bombardeerde, namen Maher en Willems hun ploeggenoten bij de hand. Met de zevenhonderdste zege van PSV in de Eredivisie als passend resultaat.