PSV krijgt beloning voor geduld met Cocu

Reacties

Phillip Cocu werd als speler al vier keer kampioen van Nederland en nu ook als trainer. En dat terwijl PSV onder zijn leiding vorig seizoen dramatisch presteerde. De keuze om door te gaan met Cocu heeft uitstekend uitgepakt in Eindhoven. VI portretteert de succestrainer.

PSV krijgt beloning voor geduld met Cocu

De clubleiding van PSV koos in de zomer van 2013 met de grootst mogelijke overtuiging voor Cocu als hoofdtrainer en Ernest Faber en Chris van der Weerden als diens secondanten. Het relatief onervaren trio was volgens technisch manager Marcel Brands uitermate geschikt om de jonge PSV-selectie aan te sturen. Dezelfde keuze had bij Ajax, waar Frank de Boer de overstap maakte van de A1 naar de hoofdmacht en in zijn eerste drie seizoenen kampioen werd, tot grote successen geleid.

Maar het eerste volledige seizoen van Cocu als trainer van PSV liep uit op een deceptie. Nadat hij als opvolger van de ontslagen Fred Rutten het seizoen 2011/12 nog een beetje glans had gegeven met de winst van de KNVB-beker, wisten de Eindhovenaren twee jaar later maar ternauwernood de play-offs om Europees voetbal te ontlopen. PSV eindigde teleurstellend als vierde. In de Eredivisie verloor de ploeg van Cocu liefst elf keer, terwijl in het KNVB-bekertoernooi de derde ronde het eindstation bleek en in de Europa League de groepsfase niet eens werd overleefd.

Het dieptepunt uit het seizoen 2013/14: de thuisnederlaag tegen Vitesse (2-6). De Eindhovenaren bezetten daardoor na zestien wedstrijden de tiende plaats in de Eredivisie.
Het dieptepunt uit het seizoen 2013/14: de thuisnederlaag tegen Vitesse (2-6). De Eindhovenaren bezetten daardoor na zestien wedstrijden de tiende plaats in de Eredivisie.

Desondanks mocht Cocu, die eind maart 2014 het hoofdtrainerschap noodgedwongen tijdelijk neerlegde toen er een tumor in zijn rug moest worden verwijderd, aanblijven. En dat bleek een goede zet, want na het aanscherpen van de discipline en een veranderde speelwijze kroonde PSV zich met nagenoeg dezelfde selectie als vorig jaar voor de 22ste keer tot kampioen. Met grote overmacht. Vanaf de tweede speeldag stond de club uit Eindhoven onafgebroken aan kop. En met nog drie wedstrijden voor de boeg is PSV niet meer te achterhalen door de concurrentie. Cocu treedt daarmee in de voetsporen van Eric Gerets en Ronald Koeman, die eerder als speler én trainer kampioen werden met de Eindhovenaren.

Ondanks het dramatische vorige seizoen hield Cocu zich afgelopen zomer met PSV redelijk rustig op de transfermarkt, maar Andrés Guardado (gehuurd van Valencia) en Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach) bleken geweldige aanwinsten. Guardado was de broodnodige routinier, die de jonge spelersgroep bij de hand nam. En in De Jong had PSV weer een scorende spits. Waar vorig seizoen Jürgen Locadia, Tim Matavz en Ola Toivonen gezamenlijk zestien keer scoorden in de Eredivisie, staat de teller voor De Jong op dit moment al op negentien competitiedoelpunten.

Aankopen Andrés Guardado en Luuk de Jong feliciteren topscorer Memphis Depay.
Aankopen Andrés Guardado en Luuk de Jong feliciteren topscorer Memphis Depay.

Maar de grootste slag afgelopen zomer op de transfermarkt, was het behoud van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Beiden kenden een goed WK in Brazilië, waar Nederland als derde eindigde, maar besloten PSV nog een jaar trouw te blijven. Met name Memphis kan terugkijken op een uitstekend seizoen, waarschijnlijk zijn laatste in Eindhoven. Met twintig doelpunten uit 27 duels is hij momenteel de topscorer van de Eredivisie. Verder behield Cocu ook het vertrouwen in de rest van de spelers, die een jaar eerder nog zo teleurstelden. Een tactische omzetting bleek goud waard.

Waar de verdediging van PSV het seizoen ervoor nog veel kritiek te verduren kreeg, in de Eredivisie incasseerde het liefst 45 doelpunten, bleek de achterhoede nu een solide basis voor succes. Dezelfde spelers als de jaargang ervoor - doelman Jeroen Zoet, met voor zich Santiago Arias, Jeffrey Bruma, Karim Rekik en Jetro Willems - kregen nu in 31 duels slechts 27 doelpunten tegen, één meer dan Ajax dat een wedstrijd minder speelde. De keuze van Cocu voor een stuk meer behoudende speelwijze heeft zijn vruchten afgeworpen in Eindhoven. En dat gaat niet ten koste van de attractiviteit, want met 84 doelpunten is PSV verreweg de meest scorende club in de Eredivisie.

In de 21ste speelronde wint PSV bij NAC Breda (0-2), terwijl Ajax thuis verliest van AZ (0-1). De Eindhovenaren hebben daardoor twaalf punten voorsprong op de nummer twee.
In de 21ste speelronde wint PSV bij NAC Breda (0-2), terwijl Ajax thuis verliest van AZ (0-1). De Eindhovenaren hebben daardoor twaalf punten voorsprong op de nummer twee.

Aan Cocu de taak om komende zomer zijn ploeg klaar te stomen voor de Champions League. De afgelopen zes jaar ontbrak PSV in het kampioenenbal, maar omdat de Eindhovenaren vertrouwen bleven houden in hun trainer maken zij komend seizoen hun rentree. Het aanscherpen van de discipline en een veranderde speelwijze bleek de sleutel voor succes. Over Cocu wordt niet meer getwijfeld. De vraag is wat PSV onder zijn leiding nog meer in zijn mars heeft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.