PSV kan in Italië Europees echec enigszins goedmaken

Voetbal International volgt de twee Nederlandse clubs in de Europa League op de voet. Donderdagavond om 19.00 uur besluit het al uitgeschakelde PSV de Europa League-campagne bij Napoli.

PSV kan in Italië Europees echec enigszins goedmaken


NAPOLI
Net als PSV heeft ook Napoli de groepsfase van dit Europa League-seizoen grotendeels afgewerkt met de B-garnituur. Zo startte aanvoerder Paolo Cannavaro alleen in Eindhoven in de basis en maakten vaste krachten als Marek Hamsik en Goran Pandev louter als invaller hun opwachting.Uitgerekend sterspeler Edinson Cavani ontsnapte aan de roulatiewetten van het huidige topvoetbal. Trainer Walter Mazzarri greep in de laatste twee wedstrijden terug op zijn topscorer, nadat de uitwedstrijden bij PSV (0-3) en Dnjepr Dnjepropetrovsk (1-3) in een nederlaag waren geëindigd. Met Cavani in de basis bleek Napoli plots wel in staat punten te pakken, want EL Matador zorgde er hoogspersoonlijk voor dat de thuiswedstrijd tegen Dnjepr (4-2 winst) en het uitduel met AIK (2-1 winst) drie punten opleverden. Tegen de Oekraïners nam hij de volledige productie voor zijn rekening en in Zweden schoot hij in blessuretijd raak vanaf de penaltystip.Opvallend Dat Napoli de Europa League maar mondjesmaat serieus neemt blijkt ook uit de publieke belangstelling. In het van betonrot uit elkaar vallende Stadio San Paolo - eind jaren tachtig nog het indrukwekkende decor van de twee landstitels die de club onder aanvoering van Diego Maradona won - passen nog altijd zestigduizend mensen, maar voor de thuiswedstrijd tegen PSV zijn tot dusver pas zevenduizend tickets verkocht.Afwezigen Salvatore Aronica (geschorst), Blerim Dzemaili (niet wedstrijdfit).

PSV
Waar PSV de afgelopen twee seizoenen onder Fred Rutten in de Europa League nog aansprekende resultaten boekte door respectievelijk de kwartfinale en de achtste finale te halen, is dit seizoen de groepsfase al het eindstation. In 2010/11 en 2011/12 betekenden dubbele confrontaties met gerenommeerde clubs als Benfica en Valencia nog het einde van het Europese seizoen, dit seizoen legt PSV al het loodje tegen Europese middenmoters als AIK en Dnjepr Dnjepropetrovsk. Het heeft alles te maken met het selectiebeleid van trainer Dick Advocaat, die met het oog op de vaderlandse titelrace belangrijke spelers al dan niet gedwongen aan de kant hield in de Europa League. Waar PSV in de thuiswedstrijd met Mark van Bommel en Kevin Strootman op het middenveld nog met 3-0 won van Napoli, liet het onbreken van de twee middenvelders zich pijnlijk voelen tegen AIK en Dnjepr Dnjepropetrovsk.Topploegen als Napoli komen er nog mee weg om hun beste spelers op de bank te houden, maar Advocaat kreeg de rekening gepresenteerd voor het opstellen van een onervaren kracht als Peter van Ooijen en de normaal gesproken tot invalbeurten veroordeelde Orlando Engelaar. Zodoende leverden de vier ontmoetingen met AIK en Dnjepr leverden slechts één schamel punt op. Opvallend Dat PSV niet overwintert in Europa kwam in de 21ste eeuw tot aan dit seizoen maar drie keer voor. 2008/09 was de laatste keer dat de Eindhovenaren na de winterstop niet in actie kwamen in Europees verband. In de poulefase van de Champions League bleken Liverpool, Atlético Madrid en Olympique Marseille sterker. Ook in 2002/03 en 1999/00 was het na de groepsfase van het miljoenenbal al afgelopen met de Europese aspiraties van PSV.Door de teloorgang van PSV en ook FC Twente heeft Nederland na de winterstop met Ajax nog maar één Europese deelnemer over. Met het oog op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA zou een overwinning van PSV in Napoli daarom maar al te welkom zijn. Want mocht het puntentotaal inderdaad op 3,642 punten blijven steken, dan gaat 2012/13 de boeken in als slechtste Europese jaargang sinds 1993/94, die 2,600 punten opleverde.Afwezigen Mark van Bommel (rug), Dries Mertens (lies), Jetro Willems (lies), Erik Pieters (niet wedstrijdfit), Marcel Ritzmaier (schouder), Ola Toivonen (hamstring), Ruud Swinkels (pols).

PSV reist voor het eerst in de clubhistorie af naar Napels. In het verleden gingen alleen Ajax en FC Utrecht de Eindhovense club voor. Ajax verloor op 10 december 1969 in de UEFA Cup met 1-0 van Napoli, maar won de return vervolgens met 4-0. Twee seizoenen terug hield Utrecht in de groepsfase van de Europa League een punt over aan het bezoek aan Stadio San Paolo (0-0).

Datum Wedstrijd Uitslag
16-2-2012 Trabzonspor - PSV 1-2
8-3-2012 Valencia - PSV 4-2
23-8-2012 FK Zeta - PSV 0-5
30-8-2012 Dnjepr Dnjepropetrovsk - PSV 2-0
8-11-2012 AIK - PSV 1-0


Bekijk hier al onze video's