PSV kan eerste CL-overwinteraar in negen jaar worden

Reacties

PSV kan over twee weken de eerste Nederlandse club sinds 2006/07 worden die overwintert in de Champions League. De Eindhovenaren waren toen zelf de laatste die daarin slaagden. De ploeg van trainer Phillip Cocu is nog in de race voor de achtste finale door het eerste CL-punt op vreemde bodem in acht jaar tijd.

PSV kan eerste CL-overwinteraar in negen jaar worden

De regerend landskampioen is bij een overwinning op 8 december in de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou zeker van de knock-outfase van het miljoenenbal. Die Russische club was tot woensdagavond ook de laatste tegenstander die in eigen huis punten liet liggen tegen PSV in een Champions League-wedstrijd.

Sinds de 1-0 overwinning in Moskou op 27 november 2007 verloor de Europa Cup I-winnaar van 1988 vijf CL-uitwedstrijden op rij. In de poulefase van 2008/09 waren achtereenvolgens Liverpool (3-1), Olympique Marseille (3-0) en Atlético Madrid (2-1) te sterk. Deze jaargang kwamen daar nederlagen tegen CSKA Moskou (3-2) en VfL Wolfsburg (2-0) bij.

Dat PSV op Old Trafford een einde maakte aan die negatieve reeks door overeind te blijven tegen het Manchester United van Louis van Gaal, heeft nog een nog veel belangrijker gevolg. De mannen van Cocu hebben plaatsing voor de achtste finale volledig in eigen hand en kunnen daarmee doen wat Nederlandse clubs negen jaar lang niet lukte: zich scharen bij de beste zestien van Europa.

Nadat PSV in de laatste twee CL-deelnames zelf in de groepsfase was gestrand, deden AZ, FC Twente en Ajax (vijf keer op rij) dat ook al. Slagen de Eindhovenaren er over twee weken niet in te overwinteren in de CL door te verliezen van CSKA, dan lonkt een ander record. Met zeven punten zou PSV samen met Ajax, Dinamo Kiev, FC Kopenhagen en AS Monaco de beste hekkensluiter ooit zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.