PSV kan A50-kampioen worden: deze teams pakten titel zonder te spelen

Reacties

De titelspanning voor PSV verplaatst zich mogelijk tot ver na de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen, omdat de Eindhovenaren voor een titel op de donderdagavond afhankelijk zijn van het resultaat bij Go Ahead Eagles - Feyenoord. Het kwam drie keer eerder voor in de Eredivisie-geschiedenis dat een team kampioen werd zonder dat het op dat moment zelf binnen de lijnen stond.

PSV kan A50-kampioen worden: deze teams pakten titel zonder te spelen
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
0 - 8
PSV
PSV
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles
1 - 3
Feyenoord
Feyenoord

PSV hakte eerder met dit bijltje, want in 1988 werd de club al kampioen zonder zelf in actie te komen. Onder leiding van toenmalig trainer Guus Hiddink maakten de Eindhovenaren gehakt van het deelnemersveld in de Eredivisie, de club werd toentertijd kampioen met een doelsaldo van +89.

Tien jaar later overkwam Ajax hetzelfde. Op 11 april 1998 hadden de Amsterdammers op overtuigende wijze met 7-2 van SC Heerenveen gewonnen, mede door een hattrick van Shota Arveladze. Toen PSV een dag later met 1-3 verloor van Sparta Rotterdam, kon het titelfeestje in Amsterdam van start gaan.

De laatste keer dat een club kampioen werd in de Eredivisie zonder zelf in actie te komen, gebeurde in 2009. Het was ook meteen een extra bijzondere situatie, omdat de uiteindelijke kampioen AZ zelf ook verloor. Op 18 april 2009 ging het mis in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. In dezelfde speelronde faalden FC Twente (tegen Feyenoord) en Ajax (tegen PSV) echter ook, waardoor AZ ondanks een nederlaag de landstitel onder Louis van Gaal kon vieren.

Scenario's
Het PSV van dit seizoen kan dus op de terugweg, zo rond de A50, in de spelersbus de titel vieren als het een beter resultaat dan Feyenoord boekt. Wordt er van SC Heerenveen gewonnen en verspeelt Feyenoord punten? Dan is PSV donderdagavond al kampioen. Hetzelfde geldt als PSV gelijkspeelt in Friesland en Feyenoord een paar uur later onderuitgaat tegen Go Ahead Eagles. Behalen PSV en Feyenoord donderdagavond hetzelfde resultaat, is PSV officieus kampioen vanwege het veel betere doelsaldo van de Eindhovenaren.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
31
27
3
1
103-17
+86
84
2
Feyenoord
31
23
6
2
80-24
+56
75
* Actueel tot en met 4 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.