PSV houdt contractverlenging van Brands tien weken stil

PSV heeft tweeënhalve maand geleden in alle stilte de verbintenis van Marcel Brands reeds verlengd. De technisch manager staat nu tot medio 2017 onder contract in Eindhoven.

PSV houdt contractverlenging van Brands tien weken stil

De clubleiding vond het ten tijde van de totstandkoming van het akkoord vanwege de commotie over zijn functioneren niet gepast met de contractverlenging naar buiten te komen. De oude verbintenis van Brands liep nog tot medio volgend jaar.

Deze zomer vertrok trainer Dick Advocaat bij PSV en werd hij opgevolgd door Phillip Cocu. Donderdag lekte via Voetbal International uit dat PSV Brands, net als Cocu en Art Langeler (hoofd opleidingen), tot 2017 als belangrijke pion in de organisatie ziet.

Brands laat weten blij te zijn met zijn nieuwe contract. 'PSV is voor mij de mooiste club van Nederland.' Hoewel de verlenging al helemaal in kannen en kruiken is, moet Brands het contract nog wel voorzien van zijn handtekening. 'Maar woord is woord', geeft hij aan.

PSV wilde met de contractverlenging voorkomen dat het bij voorbaat kansloos zou zijn bij een interessante aanbieding van een andere werkgever voor Brands.

Het verlengen met Brands is gezien de langdurige contracten van Cocu en Langeler logisch. De manager probeert in de komende weken ook scout John de Jong, wiens contract al is afgelopen per 30 juni, voor een lange periode als hoofdscout te binden. Als dat lukt zitten er op iedere cruciale technische positie binnen de club relatief jonge mannen die door hem zijn aangesteld.

InvesteringsmaatschappijOok in het kader van het op handen zijnde pilotproject met de Doyen Sports Group, een investeringsmaatschappij die een gedeelte van de rechten van Adam Maher wil kopen, is een langer verblijf van Brands belangrijk. De ex-manager van RKC Waalwijk en AZ heeft zich een groot voorstander getoond van deze revolutionaire stap.

Ondanks het feit dat Brands in drie jaar nog geen kampioensploeg heeft weten te formeren, is er in Eindhoven grotendeels tevredenheid over zijn functioneren. Er zijn klachten over trage besluitvormingsprocessen, maar die wegen volgens de raad van commissarissen niet op tegen bijvoorbeeld de successen op de transfermarkt.

De handelsbalans van PSV kreeg door het aan- en verkoopbeleid van de manager deze zomer een enorme positieve impuls. Sec gekeken naar de in- en uitgaande transfers boekte PSV onder leiding van de ex-voetballer een forse winst. Bij zijn aanstelling in de zomer van 2010 kreeg Brands onder meer als opdracht PSV weer een positieve handelsbalans te bezorgen.

Daarnaast is de PSV-leiding zeer tevreden over de besparingen op de spelerskosten (lonen en premies) die Brands, samen met algemeen directeur Tiny Sanders, wist te realiseren. Van contractverlenging van Sanders (56) - hij is tot 2014 aan PSV verbonden - is op dit moment geen sprake. De leider van de honderdjarige voetbalclub zou volgens betrokkenen neigen naar een afscheid in het voorjaar van 2014. (Thijs Slegers) Lees in de nieuwe editie van Voetbal International alles over de revolutionaire stap die PSV mogelijk gaat nemen. Wie is de buitenlandse investeerder, die miljoenen voor Adam Maher over zou hebben? Bestel hier de nieuwe VI.

Bekijk hier al onze video's