PSV hijgt Ajax in de nek na eenvoudige zege op Excelsior

PSV heeft de achtervolging op koploper Ajax met succes voortgezet. De nummer twee van de Eredivisie kende weinig problemen op bezoek bij Excelsior: 1-3.

PSV sneed zich eerder dit seizoen regelmatig in de vingers tegen ploegen uit het rechterrijtje, zo werd in eigen huis gelijkgespeeld tegen Excelsior. Op het Rotterdamse kunstgras namen de Brabanders echter al snel afstand van de huidige nummer vijftien van de Eredivisie. Uit een voorzet van Andrés Guardado, zondag tegen FC Twente nog goed voor drie assists, kopte Luuk de Jong de regerend landskampioen in de achtste minuut op voorsprong.

Zo kreeg de hoop van Excelsior om de reeks zonder overwinning te beëindigen al vrij snel een knauw. De ploeg van trainer Fons Groenendijk won voor het laatst een thuiswedstrijd in de Eredivisie op 3 oktober, toen FC Utrecht de tegenstander was. De Kralingers hielden twee punten over aan hun laatste zeven competitiewedstrijden.

Waar doelman Filip Kurto bij de openingstreffer van De Jong niet vrijuit ging, was hij drie minuten na rust kansloos. Jorrit Hendrix veroverde de bal op de helft van Excelsior en meldde zich vervolgens in het strafschopgebied. Dankzij slecht wegwerken van de Excelsior-defensie kwam de middenvelder wederom in balbezit. Hendrix aarzelde niet en knalde de bal in de kruising: 0-2.

Met twee competitiezeges heeft PSV de tweede seizoenshelft de voorbije weken met succes hervat, maar ook Luciano Narsingh is uit de startblokken geschoten dit kalenderjaar. De rechtsbuiten scoorde al tegen Feyenoord en FC Twente en voegde tegen Excelsior een derde doelpunt aan zijn totaal in 2016 toe. De flankspeler gooide de wedstrijd in het slot door Daan Bovenberg kinderlijk eenvoudig voorbij te dribbelen en vervolgens raak te schieten in de korte hoek.

Net als tegen Twente gunde trainer Phillip Cocu de van een knieblessure teruggekeerde Jetro Willems een invalbeurt. De linkspoot kreeg de kans de score verder uit te breiden, maar Kurto had een antwoord op het krachtige schot van de invaller. Een adequaat antwoord had PSV-doelman Jeroen Zoet niet toen Jeffrey Bruma de bal van dichtbij in zijn eigen doel werkte. De 1-3 bleek het laatste wapenfeit. PSV profiteert met de derde winstpartij in 2016 van de misstap van Ajax (0-0 tegen Heracles Almelo) en verkleint de achterstand op de lijstaanvoerder tot een punt. Excelsior blijft vijftiende.