PSV heeft tegen Atlético onverwachte sleutel tot succes

Reacties

Met Atlético Madrid ontmoet PSV een loodzware tegenstander in de achtste finale van de Champions League. De kansen voor de Brabanders liggen op een opvallende plek.

PSV heeft tegen Atlético onverwachte sleutel tot succes

Atlético Madrid is een ploeg die de opvallende kunst verstaat te domineren zonder bal, door de opponent naar voren lokken. Dan ontstaan er ruimtes achter de defensie van de tegenstander, verslapt de concentratie, die het idee heeft dat alles op rolletjes loopt. Daar ligt voor PSV een groot gevaar.

Atlético kan zich die manier van spelen veroorloven omdat het geweldig kan counteren en omdat het verdedigend van wereldklasse is. De kans dat een tegenstander tijdens een fase van schijncontrole een gaatje vindt is minimaal. Atlético laat je passen tot je een ons weegt, maar niet schieten. Als het nodig is, gebruikt het team daarvoor brute kracht; voor een topclub maakt Atlético namelijk bijzonder veel overtredingen. Het is een methode die werkt, want geen enkele club uit Spanje staat zo weinig kansen toe als de ploeg van Diego Simeone.

Gerekend naar tegendoelpunten heeft Atlético Madrid de beste verdediging van Europa. In vijftien duels kregen Madrilenen pas zeven goals tegen. Doelman Jan Oblak is met zijn 22 jaar een van de beste jonge keepers ter wereld. De flanken worden bewaakt door de geroutineerde backs Juanfran (30) en Filipe Luís (30). Centraal heeft Simeone met de spijkerharde Uruguayaan Diego Godín (29) een absolute wereldtopper, die bij offensieve standaardsituaties bovendien erg gevaarlijk is. Naast hem staat zijn jonge maar zeer getalenteerde landgenoot José María Giménez (20).

Diego Godín torent in het Champions League-duel met Galatasaray (2-0 zege) hoog boven spits Burak Yilmaz uit.
Diego Godín torent in het Champions League-duel met Galatasaray (2-0 zege) hoog boven spits Burak Yilmaz uit.

Als PSV tegen Atlético een kans wil maken, moet letterlijk elke kans een goal zijn. En aan de andere kant van het veld kan elk foutje fataal zijn. Atlético is erg gevaarlijk bij standaardsituaties, maar wel minder dan een of twee seizoenen geleden. Deze ploeg heeft geen kapstop meer à la Diego Costa of Mario Mandzukic. Met Luciano Vietto, Jackson Martínez en voornamelijk sterspeler Antione Griezmann (Op bovenste foto met Koke) ligt het accent voorin meer op wendbaarheid, combinatiespel, snelle tegenstoten en individuele acties. Het is de verklaring waarom Atlético zijn tegenstanders graag uit de tent lokt en countert.

Wel kan Simeone beschikken over Fernando Torres. Hij geldt bij Atlético als absolute legende, maar het beste is er bij hem al heel lang vanaf. De laatste keer dat de nu 31-jarige spits in een seizoen dubbele cijfers haalde in de competitie, was in 2009/10. In de vijfenhalf jaar die daaropvolgden, maakte hij nog maar 25 goals. Het is een aantal dat El Niño in zijn beste jaren in één seizoen bijelkaarschoot.

Fernando Torres wordt bij Atlético Madrid vooral gebruikt in kleinere wedstrijden of als supersub.
Fernando Torres wordt bij Atlético Madrid vooral gebruikt in kleinere wedstrijden of als supersub.

Het middenveld is de machinekamer. Aanvoerder Gabi is onvervangbaar. Hij is een kilometervreter en bezit eigenschappen die typerend zijn voor een ploeg van Simeone: moed, doorzettingsvermogen en een haast angstaanjagende wil om te winnen. Als Atlético 4-4-2 speelt vormt Gabi het hart van het middenveld met de veelzijdige Koke. Kiest de Argentijnse trainer voor 4-3-3, dan krijgen zij in de persoon van Tiago gezelschap van een Portugese veteraan. Voor de flanken kan Simeone onder meer een beroep doen op Yannick Ferreira-Carrasco, een Belg die is overgekomen van AS Monaco. Ángel Correa en de lichtvoetige artiest Óliver Torres zijn de alternatieven.

PSV wacht tegen het taakbewuste Atlético Madrid een karwei van jewelste. Kansen proberen te creëren via voorzetten en lange ballen heeft tegen het sloperskoppel Godín-Gimenéz geen zin. PSV moet zich niet te ver naar voren laten lokken en over de grond het verschil zien te maken. Hoe geslepen de mandekkers van Atlético ook zijn: heel wendbaar zijn ze niet. Zo kan het ontbreken van de geschorste targetman Luuk de Jong in het thuisduel heel misschien de onverwachte sleutel zijn tot een stunt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.