PSV heeft met Van Bommel eindelijk weer een leider

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de tweede speelronde was dat PSV-middenvelder Mark van Bommel. Het was maar een thuisbeurt tegen een middenmoter die vijf nieuwe spelers inpaste. Maar de manier waarop Mark van Bommel PSV afgelopen zaterdag langs Roda JC (5-0) loodste, maakte in ieder geval duidelijk dat in Eindhoven de vacature van leider eindelijk is ingevuld.

PSV heeft met Van Bommel eindelijk weer een leider

Jarenlang waren er in de Lichtstad spelers de baas die minimaal één maar vaak meer basisvaardigheden misten waarover een captain in feite moet beschikken. Ibrahim Afellay claimde voor zichzelf een uitzonderingspositie op en buiten het veld en was daardoor niet populair bij veel van zijn ploeggenoten.

Orlando Engelaar was dat wel, maar voegde voetballend te weinig toe om onomstreden te blijven. Ola Toivonen was binnen de lijnen vaak alleen maar goed tegen de mindere tegenstanders en in de kleedkamer leek hij op een muurbloempje. Met de terugkeer van Van Bommel heeft PSV de baas die het lange tijd ontbeerde.

Zijn status reisde hem vooruit en zorgt voor volgers met een kritisch oog. Vorige week, na de 3-2 nederlaag tegen RKC Waalwijk, ontstonden de eerste twijfels. De routinier was volgens zijn grote schare tegenstanders ontsnapt aan rood en nog veel erger: hij kreeg PSV als veldkapitein niet in balans. Van Bommel werd beoordeeld en gewogen alsof hij de enige kwaliteitsspeler was en alleen hij het verschil kon maken tussen winst en verlies. Dat Dries Mertens passief speelde, Jetro Willems zich jeugdig en naïef toonde, Marcelo dramatisch verdedigde, Atiba Hutchinson zich meerdere malen als een pupil liet passeren en Kevin Strootman onrustig en irritant voetbalde, werd de teruggekeerde aanvoerder allemaal verweten. De oorzaak van het malheur lag echter niet bij Van Bommel, maar vooral bij de pseudo-vedetten die hun taken niet uitvoerden.

In de Eredivisie treffen we echter geen spelers meer die als eenpersoons wapen tegen een bijna collectieve offday ingezet kunnen worden. Van Bommel is geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, maar gewoon een ervaren middenvelder die een uitstekend oog heeft voor de manier waarop een tegenstander kan worden gepijnigd. Maar dat kan hij niet alleen. Hij heeft secondanten nodig die in de pas lopen. Tegen RKC Waalwijk waren dat er te weinig, tegen Roda JC voldoende.

Met Van Bommel is niet alleen een zeer bruikbare speler, maar ook de realiteit teruggekeerd in de kleedkamer. Zijn voorganger Ola Toivonen vond dat zijn ploeg tegen Roda JC de sof tegen RKC Waalwijk voor bijna honderd procent had hersteld. De nieuwe baas van de selectie, goed voor één assist en sterk spelend als wisselstation in het middenrif, dacht daar totaal anders over. Na de 5-0 zege weigerde hij te spreken over een revanche voor de nederlaag.

'We hebben tegen RKC drie punten verloren en die hebben we met deze overwinning niet terug', gaf Van Bommel de enige juiste waarheid weer. De middenvelder was ook niet al te enthousiast over de prestatie tegen Roda JC. Van Bommel laat geluiden horen die normaal zijn in de catacomben van de Allianz Arena en San Siro. In Eindhoven waren ze in de voorbije jaren vooral heel lief voor elkaar. Krampachtig werd na ieder moment van falen elkaar de hand boven het hoofd gehouden. Die tijd is voorbij.

In de beslotenheid van De Herdgang – het gros van de trainingen werkt Dick Advocaat achter gesloten deuren af – heeft Van Bommel de regie in handen genomen. De arbiters in Nederland zijn echter niet gelukkig met de manier waarop hij soms bijstuurt. Na twee duels staat hij op twee gele kaarten. De dader is van mening dat de kaart tegen Roda JC onterecht was, maar zal moeten leren leven met het feit dat hij voetbalt met een vergrootglas boven het hoofd.

Thijs Slegers

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's