PSV en Willems verpesten Eredivisie-debuut Krul

PSV heeft de uitwedstrijd tegen AZ zaterdagavond tot een goed einde gebracht. Nadat Jetro Willems de debuterende Tim Krul al twee keer had gepasseerd in het vermakelijke eerste kwart van de wedstrijd, liep de landskampioen uit naar een overtuigende 2-4 zege.

De aandacht ging voorafgaand aan de kraker in Alkmaar vooral uit naar Krul, die op 28-jarige leeftijd dan eindelijk ging debuteren in de Eredivisie. De van Newcastle United gehuurde doelman zal er geen al te beste herinneringen aan bewaren, want de eerste twee schoten op zijn doel waren raak. Vooral bij de tweede poging van Willems, een schuiver vanaf de rand van de zestien, leek Krul zeker niet kansloos. De achtvoudig international kreeg zijn hand niet genoeg tegen de bal.

Daardoor was Willems dé hoofdrolspeler van de knotsgekke openingsfase. Nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük de roep om een penalty van AZ had weggewuifd, sneed de linksback tot twee keer toe met kinderlijk gemak door de Alkmaarse defensie heen. De eerste keer lieten Pantelis Hatzidiakos en Rens van Eijden zich uitkappen door Willems, die verwoestend raak schoot. Drie minuten later mocht de PSV-verdediger ongehinderd oprukken richting het doel van Krul: 0-2.

AZ had een razendsnel antwoord paraat, doordat Fred Friday balverlies van Andrés Guardado op eigen helft afstrafte. Verder dan het eerste Eredivisie-doelpunt van de vervanger van de geschorste Wout Weghorst kwam de ploeg van trainer John van den Brom voor rust niet, al deed de zeventienjarige Owen Wijndal bij zijn debuut zijn best de eveneens geschorste Ridgeciano Haps te vergeten. Alireza Jahanbakhsh gleed een voorzet van de linksback echter in het zijnet.

Tim Krul incasseerde bij zijn debuut voor AZ vier treffers. Hier komt de van Newcastle United gehuurde doelman te laat om de 0-2 van Jetro Willems te voorkomen.

PSV kwam na de spectaculaire openingsfase daardoor niet echt meer in de problemen, zeker niet toen Gastón Pereiro vlak voor rust op de goede plek stond om na een vrije trap van Guardado op aangeven van Luuk de Jong de 1-3 achter Krul te tikken. De Eindhovenaren konden na rust daardoor achterover leunen. AZ probeerde het nog wel, maar bracht keeper Jeroen Zoet zelden in de problemen. Toen Stijn Wuytens in de 72ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg, was het pleit beslecht.

Guardado liet twee minuten later na een fraaie aanval van PSV na de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar dat gebeurde wel toen De Jong in de tachtigste minuut uit een afgemeten voorzet zijn eerste Eredivisie-doelpunt in 740 minuten maakte. Friday maakte er na slordig balverlies van Daniel Schwaab nog wel 2-4 van, maar dat doelpunt was vooral belangrijk voor het vertrouwen van de Nigeriaan. Krul onderscheidde zich in de slotfase nog met een paar goede reddingen.

Daardoor bleef het in Alkmaar bij 2-4, voor het derde seizoen op rij de uitslag van AZ – PSV. Voor de ploeg van trainer Phillip Cocu betekent het de vierde zege op rij, de beste serie van het seizoen tot nu toe in de Eredivisie, en een verbetering van het clubrecord: 24 uitwedstrijden op rij zonder nederlaag. Of dat resulteert in een kleiner gat met Feyenoord en Ajax, zal zondag duidelijk worden als de nummers één en twee op bezoek gaan bij FC Twente en Roda JC Kerkrade. AZ staat voorlopig zesde.