PSV en Pereiro ontmantelen angstig Ajax in topper

PSV heeft Ajax de eerste competitienederlaag van dit seizoen toegebracht. Twee doelpunten van Gastón Pereiro zorgden ervoor dat het krachtsverschil tot uiting kwam in de eindstand: 1-2.

In aanloop naar de confrontatie met Ajax kreeg PSV de ene na de andere tegenvaller te verwerken. Woensdag werd met 3-2 verloren van CSKA Moskou en op dat moment was al duidelijk dat Jetro Willems en Luuk de Jong vanwege een blessure zouden ontbreken in Amsterdam. Zondag volgde een nieuwe tegenvaller toen linksbuiten Maxime Lestienne, die in Moskou nog twee keer scoorde, wegens trieste privéaangelegenheden afhaakte.

Hierdoor moest PSV-coach Phillip Cocu Gastón Pereiro voor de leeuwen gooien. De twintigjarige rechtsbuiten – Luciano Narsingh verhuisde naar de linkerflank - gaf bij zijn basisdebuut geen blijk van plankenkoorts en kreeg in de zevende minuut De Arena stil. De straatvoetballer uit Montevideo was in het strafschopgebied drie Ajax-verdedigers te snel af en punterde de bal in het dak van het doel. Het was de eerste Eredivisie-tegentreffer van de Amsterdammers in eigen huis sinds februari.

Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Na een geblokt schot van Riechedly Bazoer gaf Santiago Arias linksbuiten Amin Younes alle ruimte om naar zijn favoriete rechterbeen te kappen en de bal langs Jeroen Zoet in de verre hoek te krullen: 1-1. Zo drukte zowel bij PSV als Ajax in de openingsfase de meest opvallende nieuwkomer in de opstelling zijn stempel met een doelpunt. Younes kwam in het elftal voor Arek Milik, waardoor Viktor Fischer naar de spits verhuisde.

Het eerste doelpunt van Amin Younes voor Ajax in de maak. In aanloop naar deze treffer mochten de Amsterdammers bovendien van geluk spreken dat scheidsrechter Bas Nijhuis niet floot voor een overtreding van Joël Veltman.

Oefenmeester Frank de Boer verklaarde vooraf dat hij met Fischer in de punt van de aanval het statische centrum van PSV in de problemen wilde brengen, maar van dat plan kwam weinig terecht. De bezoekers legden onder aanvoering van uitblinker Andrés Guardado, die op tijd hersteld was van een blessure, het beste voetbal op de mat. Ajax werd in de eerste helft niet meer gevaarlijk na de goal van Younes.

Waar het angstige Ajax steeds verder in zijn schulp kroop, nam PSV het heft stevig in handen. Jürgen Locadia had de dominantie van de bezoekers op slag van rust kunnen bekronen toen hij alleen op Jasper Cillessen afging, maar nadat hij de Ajax-goalie had omspeeld kon Veltman nog redding brengen op de doellijn. Jeffrey Bruma werd gevaarlijk bij de corner die volgde, maar dit keer kon Bazoer zijn doelman assistentie verlenen.

Bij zijn terugkeer in de basis was Andrés Guardado direct weer van waarde voor PSV.

Na de hervatting voerde PSV de druk nog verder op, wat een schot van Davy Pröpper tegen de paal opleverde. Ajax moest zich vooral beperken tot counters, maar kwam op die manier tot hetzelfde resultaat. Een geplaatst schot van Fischer strandde op het aluminium.

Toch waren de beste mogelijkheden voor de bezoekers, die elf minuten voor tijd de beloning kregen voor het goede spel. Op aangeven van Jorrit Hendrix kon Pereiro opnieuw op zoek gaan naar zijn linker in het strafschopgebied en op zijn geplaatste inzet had Cillessen geen antwoord: 1-2. Aangezien een slotoffensief van Ajax uitbleef, boekte PSV dankzij de dubbelslag van Pereiro zijn vijftigste Eredivisie-zege op de Amsterdamse rivaal.

Ajax staat ondanks de nederlaag nog wel bovenaan in de competitie, maar ziet de achtervolgers naderen. Feyenoord heeft alleen een minder doelsaldo, terwijl PSV slechts twee punten minder heeft.