PSV en NAC vrezen doemscenario, record Ten Rouwelaar

● PSV is zeventien thuisduels op rij ongeslagen tegen NAC Breda (W15, G2).

● Op 28 mei 1995 won NAC voor het laatst in Eindhoven, de eindstand was destijds 2-4.

● PSV moet minimaal eenzelfde uitslag neerzetten als Vitesse en SC Heerenveen om plek vier vast te houden, om zich zo te plaatsen voor de voorronde van de Europa League.

● Mocht PSV dit niet lukken dan speelt de ploeg voor het eerst in de play-offs om Europees voetbal.

● NAC Breda kan alleen in theorie nog degraderen via de play-offs. Concurrent RKC moet dan drie punten pakken en acht goals goedmaken ten opzichte van de Bredanaars.

● NAC Breda heeft een reeks van tien duels zonder winst in de Eredivisie (G6, V4). Dit is op dit moment de langste serie wedstrijden op rij zonder overwinning van de competitie. NAC won voor het laatst van Roda JC op 8 februari 2014 met 2-0.

● PSV verloor de laatste twee thuiswedstrijden in de Eredivisie; de laatste keer dat de club drie wedstrijden op rij in eigen huis verloor was in september-oktober 1967.

● Voor PSV is het een matig Eredivisieseizoen, de ploeg verloor 11 van de gespeelde 33 duels. De laatste keer dat de Eindhovenaren vaker verloren was in het seizoen 1967/68 (toen 16 nederlagen.

● PSV heeft al sinds 23 november 2013 niet meer gelijkgespeeld in de Eredivisie (1-1 tegen SC Heerenveen). Daarna volgden twaalf zeges en zeven nederlagen.

● NAC heeft gemiddeld 8,41 doelkansen per duel (het minste van de Eredivisie) maar gaat wel doelmatig met de kansen om gezien de derde plek in het VI-efficiencyklassement , 43 goals uit 277 doelpogingen geeft een rendement van 15,52 procent.

● PSV heeft gemiddeld 14,03 doelkansen per duel (na Twente en Vitesse de meeste van de Eredivisie) maar gaat juist slordig met de kansen om getuige de veertiende plek in het VI-efficiencyklassement: 58 goals uit 463 doelpogingen geeft een rendement van 12,53 procent.

● Opvallend: vorig seizoen maakte PSV 103 doelpunten na 34 duels.

● NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar staat 203 Eredivisieduels op rij onafgebroken onder de lat. De doelman uit Joure keepte 18.270 minuten achter elkaar voor de ploeg. Speelt Ten Rouwelaar negentig minuten tegen PSV dan evenaart hij het record van Ruud Hesp (1987-93, Fortuna Sittard 204 duels, 18.360 minuten).

● PSV won dit seizoen pas één duel van Brabantse tegenstanders, thuis tegen RKC werd het 2-1.

Samenstelling: Willem van Beeren