PSV bezorgt jarige Cocu na rust passend cadeau

Door middel van een 1-5 zege op Almere City verzekerde PSV zich van een plek bij de laatste zestien in het toernooi om de KNVB-beker. Pas na rust maakten de Brabanders het verschil.

PSV-trainer Phillip Cocu vierde in Almere zijn 44ste verjaardag, maar de eerste helft zal hem geen feeststemming hebben bezorgd. Via een doelpunt van Luciano Narsingh (op aangeven van Marcel Ritzmaier) kwam PSV in de zeventiende minuut op voorsprong. De Brabanders behielden daarna het initiatief, maar lieten na verder afstand te nemen van de nummer veertien van de Jupiler League.

In de slotfase van de eerste helft kwam Almere wat beter in de wedstrijd. PSV dacht ongeschonden de rust te kunnen halen, maar vlak voor de pauze kwam Almere langszij. Met een vrije trap bereikte Ricardo Kip de vogelvrije Sander Keller, die de bal uit de draai achter doelman Remko Pasveer werkte. Pasveer was een van de vijf nieuwe namen in de opstelling van PSV in vergelijking met de wedstrijd tegen FC Utrecht, naast Nicolas Isimat-Mirin, Florian Jozefzoon, Marcel Ritzmaier en Jürgen Locadia.

Ingreep
Cocu greep tijdens de rust in en verving Luciano Narsingh en Ritzmaier door Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum. Die dubbele wissel betaalde zich direct na rust uit. Na afgeven van De Jong glipte Wijnaldum tussen twee verdedigers door en schoot hij de bal in het Almeerse doel: 1-2. In de 61ste minuut voorkwam Almere-doelman Egil Etemadi met zijn voet een doelpunt van Adam Maher, die in de eerste helft ook al dreigend was.

Tien minuten later maakte PSV alsnog zijn derde doelpunt via Locadia en drie minuten later maakte de spits zijn tweede van de avond. Daarmee bereikte PSV een voorsprong met een fraaie marge en kon het een plek in de achtste finale niet meer ontgaan; voor Cocu een passend verjaardagscadeau. De trainer gaf tien minuten voor tijd zelf ook nog een presentje weg, want hij gunde de pas zeventienjarige Steven Bergwijn zijn debuut. Die laatste bood Wijnaldum vlak voor tijd met een prachtige pass een niet te missen kans: 1-5.