PSG verliest duel én Zlatan, Kuijt helpt Fenerbahçe

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Benfica heeft met Ola John in de basis simpel gewonnen van Vitória Guimarães • De Portugese topclub won in eigen huis met 3-0 • Oscar Cardozo was de grote man bij Benfica met twee doelpunten • Zijn collega-spits Lima maakte de andere treffer • John werd een kwartier voor tijd door trainer Jorge Jesus naar de kant gehaald • Vorige week maakte hij zijn competitiedebuut voor Benfica, dat nu samen met FC Porto gedeeld koploper is • • Bob Peeters kende geen succesvol debuut als trainer van AA Gent • Hij moest zijn meerdere erkennen in de Nederlandse coach Mario Been van Racing Genk (1-2) • Voormalig Heracles Almelo- en FC Twente-spits Glynor Plet schoot het tweede doelpunt voor Genk langs Gent-keeper Sergio Padt • Been staat met Genk nu derde in de Eerste Klasse, Gent bezet de tiende plaats •• Beerschot AC, waar Adrie Koster als trainer de scepter zwaait, ging onderuit bij Waasland-Beveren • Dalibor Veselinovic zette de ploeg in de 71ste minuut nog op gelijke hoogte na de openingstreffer van Jurgen Cavens, maar acht minuten later bezorgde Christophe Lepoint de laagvlieger alsnog de tweede overwinning van het seizoen • Door de winst komt Waasland-Beveren van de laatste plaats af, Beerschot heeft nog maar vier punten voorsprong en staat twaalfde •• Mede dankzij een valse hattrick van Tom de Sutter is Anderlecht erin geslaagd KV Mechelen opzij te zetten • De aanvaller scoorde de 0-2, 0-3 en 1-4, Cheikhou Kouyate opende de score voor de Brusselaars • Bram Nuytinck speelde de hele wedstrijd voor de ploeg van trainer John van den Brom, die in elk geval voor even alleen aan kop staat van de Eerste Klasse • SV Zulte Waregem speelt zondag tegen Club Brugge • • Fenerbahçe is er op bezoek bij Akhisar Belediyespor mede dankzij Dirk Kuijt in geslaagd te winnen: 1-2 • De van Liverpool overgekomen aanvaller zette met zijn gelijkmaker, na een voorzet van Cristian, Fener op het goede spoor • De Turkse ploeg presteert dit seizoen nog niet naar verwachting: na tien duels staat de ploeg vierde • • Champions League-deelnemer FC Nordsjælland heeft de punten meegenomen op bezoek bij SønderjyskE (1-2) • Joshua John deed 83 minuten mee, maar scoorde niet voor de groepsgenoot van Chelsea, Juventus en Shakhtar Donetsk • Door de winst staat Nordsjælland op de tweede plek, met een punt achterstand op FC Kopenhagen • • Paris Saint-Germain heeft de eerste competitienederlaag van het seizoen moeten incasseren • In eigen huis werd verloren van Saint-Étienne • De Franse hoofdstedelingen, met Gregory van der Wiel in de basis, kwamen vlak na rust achter door een eigen doelpunt van Mamadou Sakho • Even later ging Zlatan Ibrahimovic gruwelijk in de fout • De aanvaller kwam onbesuisd in op Stéphane Ruffier en plantte zijn noppen in de borstkast van de doelman • Het kwam de Zweed op een rode kaart te staan • Enkele minuten na de rode kaart van Ibrahimovic vergrootte Pierre Aubameyang de voorsprong • Guillaume Hoarau deed namens de Parijzenaars nog wat terug, maar zijn doelpunt in de 88ste minuut kwam te laat • Door de eerste nederlaag van het seizoen kan Olympique Marseille morgen op gelijke hoogte komen met Paris Saint-Germain, dat nog wel koploper is in de Ligue 1 • • Shakhtar Donetsk blijft in Oekraïne ongenaakbaar voor de concurrentie • Ook de veertiende competitiewedstrijd eindigde voor de topploeg in een overwinning: Metallurg Zaporizhzhya werd met 2-0 opzij gezet • Douglas Costa en Luiz Adriano maakten de doelpunten • Dinamo Kiev doet ondertussen wat het kan en zette Tavria Simferopol met dezelfde cijfers aan de kant • De ploeg uit de hoofdstad volgt op veertien punten • • Ömer Bayram heeft met Kayserispor drie belangrijke punten gepakt • De ex-aanvaller van NAC Breda won met 3-0 van Karabükspor • De Braziliaanse spits Bobô was met twee doelpunten de belangrijkste man bij Kayserispor • Bayram begon op de bank en kwam na een uur bij een 1-0 voorsprong binnen de lijnen • Kayserispor boekt daarmee de derde overwinning van het seizoen en verlaat de voorlaatste plek op de ranglijst • • Calvin Jong-A-Pin heeft geen beslag kunnen leggen op de Japanse beker • De Nederlander in dienst van Shimizu S-Pulse verloor de finale van Kashima Antlers (1-2) • Pas na de verlenging viel de beslissing • Nadat beide ploegen in de tweede helft een strafschop hadden benut, scoorde Gaku Shibasaki namens Kashima Antlers al vroeg in de verlenging • Shimizu S-Pulse kon vervolgens niets meer terug doen • Jong-A-Pin deed de gehele wedstrijd mee en kreeg in het slot van de verlenging een gele kaart • De verdediger vertrok in de zomer van 2011 naar Japan • • Spartak heeft door de 0-5 winst op Krylia Sovetov Samara aansluiting gehouden met de subtop • Ari, de voormalig AZ-spits, werd zonder gescoord te hebben een kwartier voor tijd gewisseld • Demy de Zeeuw moest negentig minuten toekijken • Concurrent Terek Grozny kan Spartak zondag alweer achterhalen op de ranglijst, maar moet daarvoor wel winnen van FC Anzhi van trainer Guus Hiddink •• Mede dankzij een benutte strafschop van vleugelaanvaller Aras Özbiliz kende Kuban Krasnodar ogenschijnlijk weinig moeite met middenmoter Amkar Perm (0-3) • In de 72ste minuut vond hij het net, terwijl pas dertien minuten daarvoor de score was geopend door Ibrahima Baldé • In de laatste minuut van de officiële speeltijd moest middenvelder Sergei Volkov, die op dat moment pas elf minuten in het veld stond, met direct rood het veld verlaten • Markos Pineiro Pizzelli, landgenoot van Özbiliz, zette met de 0-3 het slotakkoord op zijn naam • Bij Amkar Perm zat Gianluca Nijholt de hele wedstrijd op de bank • • Welgeteld acht minuten mocht de ploeg van onder meer spits Alessandro Del Piero hopen op iets moois nadat het vroeg op voorsprong was gekomen tegen Central Coast Mariners, de koploper in de Australische A-League • Maar Sydney stond na 45 minuten al met 3-1 achter en zou uiteindelijk met liefst 7-2 onderuitgaan • Del Piero kreeg geen gelegenheid iets aan die achterstand te doen; hij kreeg geen speelminuten • Voormalig Feyenoorder Brett Emerton speelde de hele wedstrijd • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.