Promes viert eerste goal voor Sevilla, Loftus-Cheek grijpt kans bij Chelsea

Quincy Promes heeft zijn eerste goal voor Sevilla te pakken. De aanvaller scoorde donderdag in de Europa League-wedstrijd tegen het Turkse Akhisar Belediyespor en droeg daarmee bij aan de grootste zege ooit van Sevilla in Europees verband. Bij Chelsea was Ruben Loftus-Cheek de man van de avond.

Groep J

Do 25 okt. 2018

Promes moet het in La Liga nog doen met invalbeurten, maar krijgt in de groepswedstrijden van de Europa League wel steevast een basisplaats van coach Pablo Machín. Ook tegen Akhisar Belediyespor mocht Promes weer vanaf het begin meedoen en de Nederlander zag zijn ploeg een bijzonder eenvoudige avond beleven. Binnen negen minuten stond het al 2-0, door een trefzekere poeier van Roque Mesa en een benutte strafschop van Pablo Sarabia.

Voor deze doelpunten had Promes in de vijfde minuut al een goede kans op zijn eerste doelpunt in het shirt van Sevilla om zeep geholpen. Tien minuten voor rust mocht hij alsnog juichen, al had Promes daar wel de hulp van Milan Lukac voor nodig. De doelman van Akhisar blunderde bij de ongevaarlijke omhaal van Promes en sloeg de bal zelf in het net. De vreugde bij Promes was er niet minder om, al gaat de goal in de boeken als een eigen doelpunt van Lukac.

Promes ging in de tweede helft op zoek naar een doelpunt dat wél helemaal op zijn naam zou komen en vond die ook. Na de 4-0 van Luis Muriel maakte Promes de vijfde van de avond, door zich na een passje van Guilherme Arana goed vrij te draaien en raak te schieten. Gabriel Mercado verzorgde het slotakkoord en zo werd het een heerlijke avond voor Promes, die de hele wedstrijd meespeelde. Het wachten is nu op een eerste basisplek in de Spaanse competitie.

Groep L

Chelsea-coach Maurizio Sarri gooide zijn elftal helemaal om voor het treffen met BATE Borisov, in Groep L van de Europa League. Na het 2-2 gelijkspel tegen Manchester United van afgelopen zaterdag bleven alleen Kepa Arrizabalaga, Mateo Kovacic en Willian staan. De beslissing van Sarri om veel spelers rust te geven leverde een kans op voor Loftus-Cheek, die op het middenveld een basisplek kreeg. De Engelse international greep deze kans met beide handen aan.

Al in de tweede minuut schoot Loftus-Cheek Chelsea op voorsprong. De middenvelder profiteerde van goed voorbereidend werk van Davide Zappacosta aan de rechterkant en schoot de lage voorzet van de Italiaan zuiver binnen. Zes minuten later stond het al 2-0 en opnieuw was Loftus-Cheek de doelpuntenmaker. Ditmaal scoorde hij uit een hoekschop van Willian. BATE wist zodoende al snel dat het een kansloze avond tegemoet ging en een comeback zat er geen moment in.

Acht minuten na rust maakte Loftus-Cheek, die voor dit duel nog maar twee keer had gescoord in 35 wedstrijden voor Chelsea, zijn hattrick compleet. De man van de avond zette zelf een aanval op en schoot vanuit de tweede lijn hard raak. Daarmee was het feestje voor Loftus-Cheek geslaagd en de aandacht verslapte wat, waardoor Aleksey Rios tien minuten voor tijd de eer kon redden voor BATE. De zege van Chelsea kwam echter geen moment in gevaar en na drie groepsduels is de ploeg van Sarri nog foutloos (negen punten). Overwintering is al bijna een feit.