Productieve Depay doet denken aan Cristiano Ronaldo

Reacties

Memphis Depay maakt met zijn productiviteit dit seizoen veel indruk bij PSV. De topscorer van Nederland wordt zelfs al vergeleken met Cristiano Ronaldo.

Productieve Depay doet denken aan Cristiano Ronaldo

Het is een van de bekendste citaten van Johan Cruijff: 'Als je niet schiet, dan kun je niet scoren.' Deze wijsheid lijkt de sleutel tot de succes van Depay dit seizoen. De twintigjarige aanvaller scoorde nu al vaker dan in de vorige jaargang (vijftien om twaalf) en lijkt hard op weg de eerste buitenspeler te worden die topscorer wordt in Nederland sinds Luis Suarez in 2009/10.

Depay voegde tegen FC Utrecht (3-1 winst) twee doelpunten toe aan zijn totaal en scoorde daarmee in het vierde duel op rij. Dat is niet heel verwonderlijk als je de cijfers van Opta bekijkt. Depay schiet namelijk gemiddeld 5,3 keer per wedstrijd, niemand in de Eredivisie komt bij dat aantal in de buurt. Mark Uth, die 3,9 keer per duel schiet, komt het dichtst in de buurt en is niet toevallig ook degene die met Depay concurreert om de topscorerstitel. De spits van SC Heerenveen maakte al dertien goals.

Ronaldo
Ook internationaal gezien is het aantal schoten dat Depay lost bijna ongeëvenaard. In de Europese topcompetities schiet alleen Cristiano Ronaldo (5,7 per duel) nog vaker. Gezien het feit dat de Portugees ook een rechtspoot op de linkerflank is, dringt een vergelijking zich op. 'Ik denk dat hij in de buurt gaat komen van Cristiano Ronaldo, maar het gaat er wel om dat hij nu de juiste keuzes gaat maken', zei Mart van Duren, die Depay in de jeugd van PSV trainde, tegen FOX Sports.

'Memphis wilde toen hij jong was al de absolute top bereiken, maar daar ging hij wel eens te ver in', vervolgde de jeugdtrainer over zijn voormalig pupil. 'Hij had een moeilijk karakter. Mede dankzij mental coach Joost Leenders is hij op het rechte pad gekomen.'

Daar plukt PSV nu de vruchten van. Depay maakt dit seizoen namelijk iedere honderd minuten een doelpunt voor de Eindhovenaren, alleen absolute topspelers als Sergio Agüero, Diego Costa, Alexandre Lacazette, Neymar, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kunnen nog betere cijfers overleggen.

Een stap naar een Europese topclub lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd te zijn voor Depay. 'Dat hij de kwaliteiten heeft om een stap hoger te gaan zetten, dat is wel duidelijk', concludeerde trainer Phillip Cocu na het duel met Utrecht. Van Duren heeft wel een idee over de volgende stap in de carrière van Depay. 'Manchester United zou een goede keuze voor hem zijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.