Problemen stapelen zich op voor armetierig NEC in Enschede

FC Twente heeft de problemen van NEC zaterdag alleen maar groter gemaakt: 3-0. De ploeg van trainer Peter Hyballa stevent af op nacompetitievoetbal.

De fanatieke aanhang van Twente miste de openingstreffer van Enes Ünal, die al na twaalf minuten raak kopte uit een corner van Mateusz Klich. Het was de eerste keer dit seizoen dat de Tukkers scoorden uit een hoekschop. De fans van Vak-P besloten de eerste helft niet vanaf de tribune, maar vanuit de gracht te bekijken. Dit uit protest tegen de politie-actie tijdens de wedstrijd tegen PSV van 6 april. Na de 1-0 besloot een groot deel van Vak-P hun plaats vervroegd in te nemen.

Het lege Vak-P.

Voor NEC was het uitduel met Twente de afsluiting van een bewogen week waarin de club afscheid nam van technisch adviseur Danny Hoekman. Hij deed in Voetbal International uitspraken over onder andere adviesbureau Futuralis en Hyballa en daar was de club niet van gediend. Daarnaast besloot een groep fans zaterdag om de spelers op scherp te zetten door de kleedkamer binnen te dringen. Dat die actie weinig had geholpen, lieten de Nijmegenaren in de eerste helft met het zwakke spel zien.

Na de 1-0 van Ünal kreeg de thuisploeg de beste kansen op een volgende treffer. Zo moest doelman Joris Delle redding brengen op een schot van Bersant Celina. Even later vuurde Manchester City-huurling Yaw Yeboah op de lat. De schade bleef nog beperkt voor NEC.

De genadeslag volgde in de tweede helft. Fredrik Jensen snelde richting het strafschopgebied en na een combinatie met Ünal - die de bal met een mooie hakje terugspeelde - kon de Fin hard uithalen. Omdat de verdediging van NEC hem geen strobreed in de weg legde, scoorde Jensen op fraaie wijze: 2-0.

Peter Hyballa en zijn staf zien lijdzaam toe hoe NEC verliest.

Waar NEC daarna nog voor de aansluitingstreffer ging, hield Twente met gemak stand. De bezoekers maakten weinig indruk in de aanval. Aan de andere kant had Ünal de NEC-verdediging in zijn macht. Alleen Delle stond op te letten en verwerkte het schot van de spits tot een corner. In de 92ste minuut maakte Ünal er alsnog 3-0 van voor de thuisploeg.

Voor NEC wordt de situatie onderin de Eredivisie met de week zorgwekkender. De Nijmegenaren zakken naar de zeventiende plaats omdat concurrenten Roda JC Kerkrade, Excelsior en ADO Den Haag wel punten pakten. Sparta Rotterdam heeft net als NEC 28 punten, maar ook een beter doelsaldo en staat daardoor zestiende. Hekkensluiter Go Ahead Eagles heeft vijf punten minder, maar wel een duel tegoed. Twente staat zevende met 45 punten.