Primeurs voor België en Colombia, triest record Portugal

Reacties

Na 48 wedstrijden, 136 goals, 127 gele en negen rode kaarten zit de groepsfase van het WK erop. Voetbal International benut de rustdag in Brazilië door de prestaties van de WK-landen in historisch perspectief te plaatsen.

Primeurs voor België en Colombia, triest record Portugal

Colombia schreef WK-historie door voor het eerst meer dan één duel te winnen in de groepsfase. De ploeg van bondscoach José Pékerman verspeelde net als Nederland, België en Argentinië zelfs geen enkel punt.

België won voor het eerst in zijn EK- én WK-historie al zijn wedstrijden in de groepsfase. De Rode Duivels incasseerden slechts één doelpunt, samen met Mexico en Costa Rica het laagste aantal van alle landen in de groepsfase.

Portugal incasseerde in zijn drie groepswedstrijden zeven doelpunten: vier tegen Duitsland, twee tegen de Verenigde Staten en één tegen Ghana. Dat was het land tijdens vijf eerdere WK-deelnames nog niet eerder overkomen.

Brazilië bleef voor het vierde WK op rij ongeslagen in de groepsfase van het toernooi. In die twaalf duels leed de Seleção slechts twee keer puntenverlies, maakte ze dertig doelpunten en kreeg ze maar acht treffers om de oren.

Duitsland kwam ook in zijn zestiende WK-groepsfase op rij ongeschonden uit de strijd. Gerekend vanaf de introductie van de poulefase (1950) werd Die Mannschaft nog nooit uitgeschakeld in de eerste fase van het toernooi.

Engeland bleef voor het eerst sinds het WK 1958 in Zweden zonder zege in de groepsfase (W0, G1, V2). De vier tegengoals in drie duels betekenen een evenaring van een negatief record van de WK's in 1954 en 1958.

Japan had van de drie Aziatische landen op dit WK de slechtste balans: één punt en een doelsaldo van -4. Net als Zuid-Korea en Iran keerde het land zonder zege huiswaarts, voor de derde keer in vijf WK-deelnames.

Griekenland is het dertiende land in de WK-historie dat zich met een negatief doelsaldo plaatst voor de knock-outfase van het toernooi. De Grieken (vier punten) maakten twee goals en kregen er vier tegen.

Kameroen had de slechtste cijfers in de groepsfase. De Ontembare Leeuwen leden drie nederlagen op rij met een doelsaldo van -8 (1-9). Van alle Afrikaanse WK-landen had alleen Zaïre ooit slechtere cijfers (-14 in 1974).

Beleef het WK met VI Premium. Nu de eerste twee maanden slecht € 3,99.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.