Primeur van Pogba bezorgt AZ een kater

Sparta Rotterdam heeft een punt overgehouden aan het bezoek aan AZ, dat in de slotfase de zege door Mathias Pogba door de vingers zag glippen (1-1).

AZ en Sparta Rotterdam hadden op hun eigen manier problemen te tackelen. De ongewisse toekomst van trainer John van den Brom is een bron van onrust in Alkmaar, waar de coach zelf het gerucht dat hij richting Maccabi Tel Aviv vertrekt de kop indrukte. Bij de Rotterdamse promovendus zijn het juist de aanhoudend slechte resultaten die de druk opvoeren op trainer Alex Pastoor.

In de hoop die ontluikende onvrede het hoofd te bieden had Pastoor in Alkmaar gekozen voor een opstelling met drie aanvallers maar zonder spits. Offensieve middenvelder Paco van Moorsel was de man in het centrum van de aanval. De trainer, die in 2014 na een soap vertrok uit Alkmaar en werd opgevolgd door Van den Brom, constateerde dat zijn tactische aanpassing z'n vruchten afwierp.

Sparta was in de eerste helft met afstand de gevaarlijkste ploeg, maar de beloning tegen het ideeënloze AZ in de vorm van een treffer bleef uit. Onder anderen Thomas Verhaar en Stijn Spierings zagen hun pogingen stranden. Van Moorsel was het dichtst bij een treffer. Na een voorzet van Iván Calero schoot hij voorlangs.

AZ presenteerde Sparta in de tweede helft de rekening voor het missen van de kansen. De Alkmaarse ploeg legde in de tweede helft de overtuiging in het spel die voor rust had ontbroken. De thuisclub deed in de 54ste minuut bovendien wat de gasten hadden nagelaten, namelijk scoren. Derrick Lukassen kopte raak na een vrije trap van Muamer Tankovic.

De treffer paste in de veranderde verhoudingen. Want na rust was AZ de gevaarlijkste ploeg. De Alkmaarse formatie verzuimde de wedstijd te beslissen en gaf daarmee Sparta hoop. De Rotterdamse gasten maakten in de laatste twintig minuten ook aanspraak op de gelijkmaker.

Verhaar zag zijn inzet tegen de paal eindigen. Om de vijfde nederlaag op rij te voorkomen bracht Pastoor in de 79ste minuut Pogba als breekijzer. Het bleek een gouden greep, want de Fransman kopte negen minuten na zijn entree de 1-1 op het scorebord. In blessuretijd werd Pastoor nog naar de tribune gestuurd. Daar kon hij constateren dat de eerste goal van Pogba in de Eredivisie genoeg was voor een punt.

Door het resultaat in Alkmaar blijft AZ steken op de vijfde plaats. Sparta blijft ondanks het punt in de problemen in de strijd tegen degradatie. Voor beide ploegen wacht komende week het vervolg van het KNVB-bekertoernooi. De Rotterdammers spelen dinsdag tegen FC Volendam. AZ ontvangt een dag later SC Heerenveen in de strijd voor een plaats bij de laatste vier.