Primeur Labyad bij Sporting, Kalou dè schlemiel bij Lille

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Zakarya Labyad heeft met een benutte strafschop bijgedragen aan de 2-1 overwinning van Sporting Lissabon op Vitória Setúbal • Dat de Marokkaanse middenvelder scoorde vanaf elf meter, was voor Sporting een primeur • De vorige drie pingels werden dit seizoen gemist • Omdat Labyad niet faalde, won Sporting voor het eerst sinds 18 januari weer een thuiswedstrijd • Ondanks de slechte resultaten behoort Europees voetbal nog tot de mogelijkheden • Sporting staat tiende en heeft met 27 punten nog altijd uitzicht op de vijfde plaats, waar nu Rio Ave zich bevindt met dertig punten • • Salomon Kalou heeft in de thuiswedstrijd van Lille tegen Évian TG een bizarre hoofdrol opgeëist • De Ivoriaanse aanvaller, die tussen 2004 en 2006 voor Feyenoord speelde, maakte na zeven minuten de 1-0 maar schoot een uur later in eigen doel, nadat Saber Khlifa in de eerste helft al voor 1-1 had gezorgd • Kalou werd zes minuten daarna definitief de schlemiel door ook nog een strafschop te missen • Lille verloor daardoor met 2-1 en staat nu zesde in de Ligue 1 •

• Tegelijkertijd kon Charlison Benschop niet voorkomen dat Stade Brest met 4-0 ten onder ging tegen Lorient • Benschop (ex-AZ) betrad het veld na een uur als invaller bij een 3-0 stand en moest met lede ogen toezien hoe het negen minuten voor tijd nog 4-0 werd door een goal van Gilles Sunu • Brest blijft daardoor verwikkeld in de strijd tegen degradatie • Het staat slechts een punt boven de fatale achttiende plek •

• Olympique Lyon heeft op bezoek bij SC Bastia een harde klap te verwerken gekregen in de Franse titelstrijd • Op Corsica ging het elftal van trainer Rémi Garde met 4-1 onderuit • Lisandro López had in de 54ste minuut nog wel gelijk gemaakt, maar daarna liep Bastia alsnog uit naar de ruime zege • Omdat Olympique Marseille vrijdagavond al niet verder kwam dan 0-0 tegen het eveneens Corsicaanse AC Ajaccio blijft Lyon wel tweede • Koploper PSG heeft een voorsprong van vier punten en kan die zondag in het uitduel met Saint-Etienne verder uitbouwen • • Voormalig Go Ahead Eagles-aanvaller Halil Çolak heeft met een doelpunt bijgedragen aan de 3-1 overwinning van zijn club Kasimpasa in de uitwedstrijd tegen het Besiktas van de in Zaandam geboren middenvelder Oguzhan Özyakup • Çolak kwam na 65 minuten in het veld voor Djalma Campos, die Kasimpasa twaalf minuten voor rust al op 1-2 had gezet • Door Besiktas te verslaan verkleinde de ploeg van trainer Shota Arveladze en assistent Jan Nederburgh het gat tussen de twee teams tot drie punten • Besiktas blijft tweede, Kasimpasa staat vierde •

• Björn Vleminckx heeft opnieuw zijn waarde bewezen voor Gençlerbirligi in het thuisduel met Karabükspor • De van Club Brugge gehuurde ex-NEC'er maakte één minuut voor tijd de winnende treffer (2-1) voor de ploeg van voormalig MVV-coach Fuat Capa • Voor Vleminckx was het alweer zijn zevende competitietreffer sinds hij afgelopen winter in Turkije neerstreek • Gençlerbirligi staat zevende en blijft met 37 punten meedoen om de Europese tickets • • Celtic heeft na de uitnederlagen bij Motherwell en Ross County de thuiswedstrijd tegen Aberdeen weer met een overwinning afgesloten • Dat ging echter wel met de grootste moeite • Georgios Samaras maakte pas in de vierde minuut van de blessuretijd 4-3 • Na een uur stond Celtic nog met 3-1 achter, maar Charlie Mulgrew en Gary Hooper dichtten het gat met goals in de 68ste en de 87ste minuut • Celtic blijft soeverein lijstaanvoerder • Met vijftien punten voorsprong op Inverness CT stevent het onbedreigd op de titel af • Royston Drenthe is met Alania Vladikavkaz hard onderuit gegaan op bezoek bij Amkar Perm • Mede dankzij twee doelpunten van Martin Jakubko werd het 5-1 in Perm • Drenthe speelde de volledige wedstrijd • Door de nederlaag blijft Alania in de gevarenzone van de Premjer Liga •

• In de Russische hoofdstad eindigde de stadsderby tussen Spartak en Lokomotiv Moskou in een doelpuntloos gelijkspel • Beide clubs hebben een grote achterstand op koploper CSKA Moskou • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.