Prijzenpakker Dani Alves krijgt zicht op wereldrecord

Reacties

Met het veroveren van de Copa del Rey ten koste van Sevilla staat het aantal hoofdprijzen van Barcelona-verdediger Dani Alves nu op 31. Daarmee krijgt de Braziliaan steeds meer zicht op het wereldrecord van Ryan Giggs.

Prijzenpakker Dani Alves krijgt zicht op wereldrecord

Dani Alves won zondagavond in de bekerfinale tegen Sevilla alweer zijn 23ste hoofdprijs met Barcelona. Inclusief de drie prijzen die hij met het Braziliaanse Bahía won (2001-2002) én de vijf trofeeën in zijn periode bij Sevilla (2002-2008), staat de teller voor de rechterverdediger daarmee al op 31 clubprijzen.

Hij won met Barcelona tot nu toe zes landstitels, vier nationale bekers, vier Spaanse Super Cups, drie keer de Champions League, drie Europese Super Cups en drie Wereldbekers voor clubs.

Met die karrenvracht aan zilverwaar mag de 33-jarige Dani Alves zich nu al een van de meest succesvolle spelers aller tijden noemen. In de historie van het mondiale clubvoetbal zijn er maar weinig spelers te vinden die op het hoogste niveau nóg meer prijzen op hun erelijst hebben staan.

Wereldrecordhouder is Welshman Ryan Giggs, die in zijn tijd bij Manchester United tussen 1990 en 2014 liefst 34* keer in de prijzen viel. Achter hem verzamelde Alves' landgenoot en voormalig Ajacied Maxwell inmiddels al 33 prijzen, waarvan elf met zijn huidige club Paris Saint-Germain. Weer daarachter wonnen de Portugese doelman Vitor Baía en de Schotse grootheid Kenny Dalglish respectievelijk 32 en 31 hoofdprijzen in hun clubloopbaan.

Alves' huidige ploeggenoten Andrés Iniesta en Lionel Messi hebben door het winnen van de Spaanse dubbel ook weer progressie gemaakt op de ranglijst van meest succesvolle clubspelers. Beide spelers hebben nu 28 hoofdprijzen gewonnen met de Catalaanse grootmacht, evenveel als de Braziliaanse legende Pelé en de Zweedse superster Zlatan Ibrahimovic. Messi viert komende maand pas zijn 29ste verjaardag en kan op termijn de logische opvolger van wereldrecordhouder Giggs worden.

* Sommige bronnen kennen Giggs geen 34 maar 35 hoofdprijzen toe. Het verschil zit hem in de winst van de Europa Cup II in 1990/91, het eerste seizoen van Giggs bij United. De Welshman kwam in zijn debuutseizoen weliswaar twee keer in actie, maar had géén speelminuten in de negen duels op weg naar de winst in het UEFA Cup-toernooi.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.