Prijsschieten voor Barcelona op bezoek bij Alavés

Barcelona heeft zaterdag moeiteloos afgerekend met Alavés: 0-6. De thuisploeg liet in de tweede helft binnen tien minuten compleet over zich heen lopen.

Barcelona had nog een appeltje te schillen met Alavés, dat eerder dit seizoen won in Camp Nou (1-2). Het debuut van Jasper Cillessen werd toen verpest. De Nederlandse doelman zat in het uitduel op de bank, maar mag zich in de finale van het toernooi om de Copa del Rey tegen Alavés wel verheugen op wraak.

Thuis stuurde trainer Luis Enrique een veredeld B-elftal het veld in, maar zaterdag deden de sterren wel mee. Alavés speelde juist met veel reserves, onder wie ex-NEC'er Christian Santos in de punt van de aanval. De bezoekers begonnen fel aan de wedstrijd. Alavés richtte zich op de counter en was daar bijna effectief mee. Linksback Theo Hernández sprintte de Catalaanse defensie voorbij, maar kreeg de bal niet langs doelman Marc-André ter Stegen.

Richting het einde van de eerste helft profiteerde Barcelona van het overwicht. Aleix Vidal gaf de bal voor en Luis Suárez tikte binnen. Nog voor de rust zorgde sterrenensemble MSN gezamenlijk voor het tweede doelpunt van Barcelona. Doelman Fernando Pacheco tastte volledig mis na een combinatie tussen Suárez en Lionel Messi, waarna Neymar van dichtbij raak schoot: 0-2.

Na rust werd het alleen maar erger voor Alavés, dat zich al had neergelegd bij een verlies. Messi maakte als laatste van de drie aanvallers een treffer; hij tikte door de benen van Pacheco binnen. Niet veel later leek hij ook voor de 0-4 te zorgen, maar de bal viel via verdediger Alexis in het doel.

Daar bleef het niet bij voor Barcelona. Ivan Rakitic deed een duit in het zakje op aangeven van Suárez, die vervolgens zelf voor 0-6 zorgde. Zo walsten de gasten zonder veel moeite te doen over Alavés heen. Een smetje op de zege was de ogenschijnlijk zware enkelblessure van Vidal, die in de slotfase uitviel. Barcelona maakte de wedstrijd daardoor met tien spelers af, omdat Luis Enrique zijn drie wissels al had gebruikt.

Barcelona is door de zege voor even koploper in La Liga. De Catalanen hebben 48 punten, twee meer dan Real Madrid. De Koninklijke heeft drie wedstrijden minder gespeeld. Later op de zaterdag gaat Real op bezoek bij Osasuna. Alavés staat twaalfde met 27 punten. Barcelona maakt zich op voor de achtste finale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain, aanstaande dinsdag in Parijs.