Premier League-clubs betalen zich blauw aan spelersagenten

Reacties

Liverpool heeft Chelsea afgelost als de Premier League-club die het meeste geld kwijt was aan premies voor zaakwaarnemers. Die ontvingen in totaal voor een recordbedrag van 185 miljoen euro uit de hoogste afdeling van Engeland.

Premier League-clubs betalen zich blauw aan spelersagenten

Liverpool kon zich vorig jaar nog verschuilen achter Chelsea, dat toen bijna 24 miljoen euro kwijt was aan commissies voor spelersagenten. The Blues verlaagden hun uitgaven echter drastisch met bijna zeven miljoen, waardoor The Reds in dat klassement met 20,4 miljoen nu de positie bezetten die ze in de Premier League al zolang nastreven.

Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de transferuitgaven van Liverpool. Alleen al tijdens de afgelopen zomer kwamen er voor ruim 110 miljoen euro aan nieuwe spelers. Toch is dat tientallen miljoenen minder dan de twee clubs uit Manchester. City en United besteedden in aanloop naar het nieuwe seizoen respectievelijk 200 en 140 miljoen euro op de transfermarkt.

Samen met Liverpool, dat een clubrecord verbrak om Christian Benteke (foto) over te nemen van Aston Villa, completeren The Citizens en The Red Devils dan ook het podium wat gemaakte kosten betreft. United spendeerde 19,8 miljoen aan fees voor zaakwaarnemers – bijna het dubbele van vorig seizoen – en stadgenoot City maakte het met 17,7 miljoen – ongeveer evenveel als in 2013/14 - iets minder bont.  

Opvallend is dat ook Arsenal tussen 1 oktober 2014 en 30 september 2015 bijna zeventien miljoen euro kwijt was aan het vergoeden van de belangenbehartigers van spelers. Dat is bijna drie keer zoveel als The Gunners een jaar eerder deden, terwijl in de meegerekende periode Chelsea-doelman Petr Cech en Villarreal-verdediger Gabriel Paulista de enige prominente aankopen waren.

Uitgaven Premier League-clubs aan zaakwaarnemers
Club Bedrag (in euro's)
Liverpool 20,4 miljoen
Manchester United 19,8 miljoen
Manchester City 17,7 miljoen
Chelsea 17,0 miljoen
Arsenal 16,9 miljoen
West Ham United 10,0 miljoen
Tottenham Hotspur 8,5 miljoen
Newcastle United 8,5 miljoen
Southampton 7,7 miljoen
Stoke City 7,5 miljoen
Aston Villa 7,1 miljoen
Crystal Palace 6,7 miljoen
Everton 6,2 miljoen
Swansea City 6,1 miljoen
Leicester City 5,8 miljoen
Sunderland 4,8 miljoen
West Bromwich Albion 4,8 miljoen
Norwich City 3,5 miljoen
Bournemouth 3,3 miljoen
Watford 2,3 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.