Premier League troeft China af, Eredivisie weggeblazen

Reacties

De clubs uit de Premier League hebben afgelopen maand het meest aan transfers gespendeerd. Deze koppositie komt ongetwijfeld nog onder druk te staan, aangezien de markt in China pas eind februari in het slot valt.

Premier League troeft China af, Eredivisie weggeblazen

De twintig clubs in de Premier League gaven gezamenlijk 257 miljoen euro uit aan versterkingen. De 'Chinese teller' staat voorlopig op 219 miljoen euro. De topdrie wordt gecompleteerd door de Ligue 1, waar Paris Saint-Germain, Lille, Olympique Lyon en Olympique Marseille zich actief toonden. Bij Lille werd voor Anwar El Ghazi een transferbedrag betaald, terwijl Ricardo Kishna werd gehuurd van Lazio. Olympique Lyon versterkte zich met Memphis Depay, die voor ruim vijftien miljoen euro overkwam van Manchester United.

Memphis was een van de spelers die de Engelse competitie achter zich liet. Ook onder anderen Odion Ighalo (Changchun Yatai), Oscar (Shanghai SIPG) en Dimitri Payet (Olympique Marseille) zijn niet meer te bewonderen in de Premier League. Mede daardoor is de vrij unieke situatie ontstaan dat de clubs in de Engelse hoogste afdeling deze periode zowaar winst – veertien miljoen euro  – hebben gemaakt op de spelersmarkt. Tijdens de voorbije zomerse transferperiode bedroeg het verlies nog ruim achthonderd miljoen euro. Door de zeer lucratieve televisiedeal die de Premier League sloot konden de clubs zich dat ook permitteren.

Bij de Premier League-uitgaven van deze winter was het 'kat in het nauw-gehalte' hoog: de helft van het bedrag aan versterkingen komt voor rekening van de clubs die momenteel de onderste zes plaatsen innemen.

Competities met meeste uitgaven deze winter
Competitie Uitgaven
Premier League 257 miljoen euro
Chinese Super League 219 miljoen euro
Ligue 1 151 miljoen euro
Bundesliga 99 miljoen euro
Serie A 96 miljoen euro
Championship 49 miljoen euro
Mexicaanse Liga MX Clausura 39 miljoen euro
Jupiler Pro League 29 miljoen euro
Russische Premier Liga 28,5 miljoen euro
Major League Soccer 26 miljoen euro
Turkse Süper Lig 24 miljoen euro
Primera División 23,5 miljoen euro
Campeonato Brasileiro Série A 22,5 miljoen euro
China League One 16,5 miljoen euro
Eredivisie 12,7 miljoen euro

Cijfers via Transfermarkt.de.

De Eredivisie bezet op de lijst van competities met hoogste winteruitgaven een bescheiden vijftiende plaats. Ajax neemt met de komst van David Neres het leeuwendeel van de bijna dertien miljoen euro voor zijn rekening. Daarmee spendeerden de Eredivisie-clubs een lager bedrag dan clubs uit onder meer Mexico en het Chinese tweede niveau. De Nederlandse teams verkochten voor bijna 36 miljoen euro aan spelers. Ajax neemt twee derde van dat bedrag voor zijn rekening.

Opmerkelijk is dat de clubs uit de Primera División slechts 23,5 miljoen euro investeerden in aanwinsten. Real Madrid kon door het transferverbod niets ondernemen en ook Barcelona en Atlético Madrid legden geen enkele nieuwe speler vast, zoals de meeste Europese topclubs zich inhielden. Vermoedelijk wordt het vuurwerk opgespaard voor de zomer. Pierre Emerick-Aubameyang (van Borussia Dortmund naar Real Madrid?) en Antoine Griezmann (van Atlético Madrid naar Manchester United?) zullen de komende maanden niet van de voorpagina's van Zuid-Europese kranten zijn te slaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.