Premier League krijgt met Bournemouth een buitenbeentje

Reacties

AFC Bournemouth heeft zich voor het eerst in zijn historie verzekerd van promotie naar de Premier League. In het land van de voetbalmiljarden is er weer plek voor een buitenbeentje.

Premier League krijgt met Bournemouth een buitenbeentje

Theoretisch kan het nog misgaan als Bournemouth zijn laatste wedstrijd met een doelpunt of twintig verschil verliest bij Charlton Athletic, maar na de overwinning op Bolton Wanderers (3-0) hield maandagavond niemand meer rekening met dat scenario door de sensationele promotie alvast uitbundig te vieren.

Bournemouth heeft zich in zes jaar van het laagste naar het hoogste profniveau gewerkt, nog een jaar sneller dan Swansea City. En in 2008 stond de club ook bijna letterlijk op uit het graf. De noodlijdende club werd wegens administratieve nalatigheden gestraft met liefst zeventien punten aftrek, maar wist zich desondanks ternauwernood te handhaven in de League Two, het vierde niveau.

Clubman
De sportieve basis voor het huidige succes werd gelegd door clubman Eddie Howe, die Bournemouth halverwege dat rampseizoen onder zijn hoede kreeg en met kunst- en vliegwerk voor het profvoetbal wist te behouden. En het jaar daarop leidde hij de club via een tweede plaats naar rechtstreekse promotie. Die prestaties bleven niet onopgemerkt, want het jaar daarop werd hij tussentijds weggeplukt door Burnley. Na twee jaar vertrok hij daar om persoonlijke redenen, waarna hij terugkeerde bij zijn oude liefde.

In de tweede periode onder Howe promoveerde hij meteen naar het Championship, om ook op dat niveau moeiteloos mee te draaien. De Nederlanders Lorenzo Davids en Frank Demouge speelden kortstondig op Dean Court, met een capaciteit van twaalfduizend het kleinste stadion van de afdeling. Met wat kleine aanpassingen hoopt de club er volgend seizoen achttienduizend toeschouwers te kunnen herbergen.

In het knusse Dean Court passen twaalfduizend toeschouwers, daarmee is het zelfs het kleinste stadion van het Championship.
In het knusse Dean Court passen twaalfduizend toeschouwers, daarmee is het zelfs het kleinste stadion van het Championship.

Met beperkte middelen, maar met een sterke voetbalfilosofie lukte het de club dit seizoen om de bovenste plaatsen mee te spelen. Vooral de doeltreffendheid van de ploeg springt in het oog, die het een genot maakt om naar het voetbal te kijken. Bekende spelers lopen er nauwelijks rond. Alleen de Poolse keeper Artur Boruc en de Ierse verdediger Ian Harte waren ooit echt bekende en gerespecteerde spelers in de Premier League.

Harte, die van de zomer 38 wordt, speelde door een blessure maar een marginale rol. Maandag keerde hij na bijna een halfjaar terug in de selectie. Zijn handelsmerk was een geweldige trap in zijn linker, maar uitgerekend tegen Watford miste hij in een van zijn vier optredens dit seizoen een strafschop.

Ian Harte, hier in duel met Paul Bosvelt, speelde in 2002 nog op het WK met Ierland.
Ian Harte, hier in duel met Paul Bosvelt, speelde in 2002 nog op het WK met Ierland.

De 37-jarige Howe is als manager zelfs een paar maanden jonger dan zijn oudste veldspeler Harte. Ondanks de tientallen miljoenen die Bournemouth wegens televisieinkomsten volgend seizoen gaat ontvangen, hoopt de club vooral vurig dat Howe zijn tot 2018 doorlopende verbintenis uitdient. Rijke clubs uit de Premier League trekken inmiddels ook aan de mouwen van de succesvolle manager.

Buitenbeentje
Hoe dan ook wordt het kleine clubje Bournemouth, afkomstig uit een Zuid-Engelse havenstad met een kleine 200.000 inwoners, een buitenbeentje in de Premier League. Opgericht in 1899, ten dode opgeschreven in 2008 en met een financiële injectie van de mediaschuwe zakenman Maxim Demin klaargestoomd voor promotie naar de Premier League. Dat was een bijdrage van enkele miljoenen, waar slechts twee spelers van werden gekocht die meer dan een miljoen kostten.

Tussen alle grote sterren wordt het gezelschap van Bournemouth een dissonant, maar het kan desondanks rekenen op een hoop sympathie in Engeland. Al moet het natuurlijk niet veel gekker worden dan dit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.