Pover PEC Zwolle treft met AZ 'kwelgeest van laatste jaren'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Het ondermaats presterende PEC Zwolle fungeert zondag als gastheer van AZ.

Pover PEC Zwolle treft met AZ 'kwelgeest van laatste jaren'
Speelronde: 6
Aftrap: zondag 18 september, 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

• PEC Zwolle sprokkelde slechts twee puntjes bij elkaar in de eerste vijf wedstrijden. De equipe uit Overijssel snakt met andere woorden naar een positief resultaat. Met tien punten beleeft AZ een veel betere start, al hield de ploeg een zuur gevoel over aan het Europa League-duel met Dundalk FC (1-1) van donderdag.

• In het kader van de Eredivisie stonden PEC en AZ vijftien keer eerder tegenover elkaar in Zwolle. De balans is prachtig symmetrisch met vijf PEC-zeges, vijf remises en vijf AZ-overwinningen.

• De afgelopen jaren, en dan nemen we de duels in Alkmaar even mee, is AZ een kwelgeest voor PEC. De equipe uit Zwolle pakte in de afgelopen acht wedstrijden slechts één keer de volledige drie punten tegen de Alkmaarders. Zes duels gingen verloren en eenmaal werd het gelijk.

• PEC Zwolle droeg na vijf speelrondes de rode lantaarn met slechts twee puntjes. Afgelopen seizoen bezette de KNVB-bekerwinnaar van 2014 met elf punten de vijfde plaats in dit stadium van de competitie.

• Inclusief de play-offs van het voorbije seizoen wacht PEC zelfs al negen wedstrijden op een overwinning. De laatste zege dateert van 20 april met NEC als slachtoffer (2-0).

Ron Jans, hier in dienst van FC Groningen, coacht zijn 440ste duel in de Eredivisie.
Ron Jans, hier in dienst van FC Groningen, coacht zijn 440ste duel in de Eredivisie.

• Trainer Ron Jans van PEC Zwolle zal zijn 440ste wedstrijd in de Eredivisie coachen, waarmee hij het totaal van Fritz Korbach evenaart. Slechts vijf hoofdtrainers moet Jans dan nog boven zich dulden op deze lijst.

• Jans en AZ-collega John van den Brom kwamen elkaar aan het begin van het seizoen 2012/13 tegen in de Belgische competitie. Het Standard Luik van Jans zegevierde destijds met 2-1 tegen het Anderlecht van Van den Brom. Niet veel later werd Jans desondanks ontslagen.

• AZ won in 2016 al zestien keer in competitieverband, net zo vaak als in heel 2015. De laatste keer dat de Alkmaarders minimaal zeventien keer triomfeerden in de Eredivisie was in 2011.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.