Pover Ajax verspeelt koppositie tegen Roda JC

Ajax heeft dure punten verspeeld tegen Roda JC Kerkrade. De Amsterdammers riepen met pover spel het onheil over zichzelf af: 2-2.

Ajax leek met pijn en moeite af te stevenen op een overwinning in Kerkrade toen Roda JC in de tweede minuut van de extra tijd nog een corner kreeg. Die kans greep Maecky Ngombo aan om in extremis gelijk te maken, drie dagen nadat hij met de winnende 1-0 al beslissend was geweest tegen FC Utrecht. Ook dit keer kwam de twintigjarige Belg als invaller in de ploeg.

Een opleving tussen de 27ste en 29ste minuut leek lange tijd voor Ajax voldoende te zijn om Roda JC van zich af te schudden. Arek Milik kopte bij de eerste paal een hoekschop van Nemanja Gudelj binnen en twee minuten later strafte Anwar El Ghazi balverlies van de thuisploeg genadeloos af.

Na het matige optreden tegen Heracles Almelo (0-0) besloot Ajax-trainer Frank de Boer te rouleren in zijn voorhoede. El Ghazi werd de nieuwe aanvalsleider, Milik startte als schaduwspits en middenvelder Daley Sinkgraven begon vanaf de rechterflank. Dat strijdplan leidde in Kerkrade nauwelijks tot spektakel, maar de spaarzame kansen werden in de eerste helft secuur afgemaakt.

Anwar El Ghazi is als spits belangrijk voor Ajax door zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 17 oktober te maken.

Na de treffers van Milik en El Ghazi leek Roda JC verslagen, maar de Limburgers knokten zich toch nog terug in de wedstrijd. Kristoffer Peterson maakte zijn slordige balverlies bij de tweede Ajax-goal goed door een panklare voorzet af te leveren aan Rydell Poepon, die de aansluitingstreffer maakte tegen de club waar hij zijn opleiding genoot. De spits van Roda JC heeft nu voor zes verschillende teams gescoord in de Eredivisie.

De Amsterdammers ontsnapten vlak voor rust aan de 2-2 toen Sinkgraven een inzet van Ugur Inceman van de lijn haalde. Na de hervatting probeerde Ajax de wedstrijd op balbezit uit te spelen, maar dat ging bijzonder moeizaam. In de hele tweede helft namen de Amsterdammers het doel van Roda JC niet onder vuur. Na een uur maakte aanvoerder Davy Klaassen zijn rentree om de zege over de streep te trekken.

Zeven minuten voor tijd kreeg Poepon de kans om het magere spel van Ajax af te straffen, maar zijn volley ging net naast het doel van doelman Jasper Cillessen. Daarmee leek de Amsterdamse ploeg stand te gaan houden, maar in de 92ste minuut ging het via goudhaantje Ngombo dus toch nog mis.

PSV is daardoor de nieuwe koploper in de Eredivisie. Ajax heeft een punt minder dan de Eindhovenaren, die zaterdag met 4-2 wonnen van hekkensluiter De Graafschap. Roda JC blijft dertiende. De promovendus is goed uit de winterstop gekomen en pakte zeven punten in de laatste drie wedstrijden.