Poulsen en Agger helpen Oranje in het zadel

Bekijk hier het eigen doelpunt van Simon Poulsen en hier de 2-0 van Dirk Kuijt.

Nederland heeft zijn eerste wedstrijd van dit WK winnend afgesloten. Na een moeizame eerste helft stak Simon Poulsen Oranje de helpende hand toe, waardoor Denemarken werd verslagen (2-0).

Na een moeizame eerste helft kende Nederland een vliegende start in het tweede bedrijf. Een voorzet van Robin van Persie werd door Poulsen via de rug van Daniel Agger achter doelman Thomas Sørensen gekopt. De goedkoop verkregen voorsprong kwam voor Oranje als een verlossing, aangezien de ploeg tot dan toe niet in de wedstrijd zat en amper kansen kreeg in Johannesburg.

Voor rust viel er weinig te genieten in het Soccer City Stadium. Nederland beet zich stuk op de stugge Denen en wist maar weinig kansen te creëren. Denemarken kreeg zelfs de beste kansen. De verrassend in de basis begonnen Nicklas Bendtner was met een kopbal dichtbij, terwijl Dennis Rommedahl en Thomas Kahlenberg hun schot gekeerd zagen worden door Maarten Stekelenburg.

De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk was nauwelijks gevaarlijk, doordat zij een te laag tempo hanteerde. Dirk Kuijt zag Sørensen moeizaam redding brengen op een schot van afstand, terwijl Van Persie kort voor rust na twee keer kappen naast schoot. Na rust werd Oranje echter in het zadel geholpen door de eigen treffer van Poulsen en kwam daardoor eenvoudig op voorsprong.

Kort na de 1-0 onderschepte Kuijt een pass van de Deense defensie en bood Van Persie de mogelijkheid de twee treffer voor Oranje te maken. De Arsenal-aanvaller wachtte te lang alleen voor Sørensen. In de 59ste minuut was ook Rafael van der Vaart dicht bij 2-0, maar de volley van de middenvelder op aangeven van
Van Persie was niet krachtig genoeg en werd eenvoudig gepakt.

Acht minuten later kwam linksbuiten Eljero Elia het veld op voor Van der Vaart en hij viel uitstekend in. De buitenspeler van Hamburger SV zorgde voor veel dreiging en stond ook aan de basis van de 2-0. Wesley Sneijder zette Elia met een schitterende steekpass alleen voor Sørensen, maar het schot van de invaller raakte de paal. Kuijt reageerde attent op de rebound en rondde af.

Een andere invaller was drie minuten voor tijd dicht bij de 3-0, maar Simon Poulsen haalde een inzet van Ibrahim Afellay van de lijn. Een derde Nederlandse treffer zou misschien ook teveel van het goede zijn geweest, want groots was het niet wat Oranje liet zien. In de eerste wedstrijd van Groep E pakte de ploeg van
Van Marwijk wel zijn eerste drie punten dit WK.