Positivo Altidore, van stuntelaar tot nieuwe Huntelaar

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de vijfde speelronde was dat AZ-aanvaller Jozy Altidore. Zondagmorgen om drie uur zat Jozy Altidore rechtop in zijn bed. Binnen een week was hij van Amsterdam naar Amerika gevlogen en van daaruit even heen en weer naar Jamaica. Oh jetlag, how I hate you, twitterde hij een paar dagen eerder nog, na de terugkeer in zijn appartement aan een Alkmaarse gracht.

Positivo Altidore, van stuntelaar tot nieuwe Huntelaar

Het leven van een international kan zwaar zijn, zeker als je in Florida bent geboren en in Europa je brood verdient. Maar de spits van AZ klaagt eigenlijk nooit, of het moet zo'n vluchtige opmerking via zijn mobiele telefoon zijn. Want Altidore is Amerikaan en die doen hun plicht in voor- en tegenspoed. Dus terwijl de stad nog sliep, doodde hij de tijd voor de televisie en weer iets later scoorde Altidore drie keer tegen Roda JC Kerkrade.

Na afloop stak hij een uitgekauwd riedeltje af. Dat de drie punten belangrijker waren dan zijn goals, dat hij alles dankt aan het team en dat ze vooral hard moeten blijven werken. Elke vraag die neigde naar ophemeling van het individu, wuifde hij geroutineerd weg. Altidore is pas 22, maar je hebt het idee dat er een dertigjarige oorlogsveteraan voor je staat die alle loopgraven en slagvelden heeft overleefd. Je kunt alles van Jozy Altidore zeggen; hij valt nooit uit zijn rol van opperpositivo.

Hij is geen gefrustreerde broodvoetballer die mislukte avonturen in Spanje, Engeland en Turkije beleefde, of trainers kielhaalde die het nooit in hem zagen zitten. Altidore concludeerde dat hij op het verkeerde moment in zijn loopbaan voor de verkeerde steden en clubs had gekozen. 'In Amerika was ik een grote vis in een kleine vijver. In Europa ben ik een kleine vis is een enorme vijver.' <br /><br /> De Altidore die vorig jaar vaak nog een wat onbeholpen indruk maakte, is aantoonbaar beter geworden. Neem alleen al zijn loopacties en treffers van afgelopen zondag. Aan de eerste ging een vlotte combinatie met Viktor Elm vooraf. Met de binnenkant van zijn (zwakkere) linkervoet schoot hij de bal hard en hoog in de korte hoek. Vervolgens was er de perfecte aanname met de borst, na een magnifieke steekpass van Maarten Martens. De bal raakte de grond niet meer, maar viel op de uitgestoken rechterwreef van Altidore. Zo precies was het bedoeld.

Halverwege de tweede helft zocht hij Adam Maher, the little guy met wie hij het zo goed kan vinden. Hij kreeg de bal terug en rondde opnieuw af met links. Exemplarisch voor de flow waarin de zoon van Haïtiaanse ouders verkeert, was dat het enige mislukte schot van de middag veranderde in een assist doordat Erik Falkenburg attent reageerde (2-0).

'Het is een heel gevecht geweest om Jozy aan de praat te krijgen', zei Verbeek, die opmerkte dat Altidore in de grote Europese landen jarenlang nooit gericht had getraind. De coach heeft iets met spitsen. Sla de historie van Verbeek er maar op na.

Drie keer moest hij zich in een kostuum hijsen nadat Afonso Alves, Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost topscorer van de Eredivisie waren geworden. De Braziliaan schitterde door afwezigheid, maar de twee Nederlanders stonden erop dat hun voormalige leermeester die prijs overhandigde. Altidore kan zich dit seizoen bij dat selecte gezelschap voegen. Van stuntelaar tot nieuwe Huntelaar. En dan draagt hij zijn succes op aan zijn familie, de bevolking van Haïti en het team.

Tekst: Yoeri van den Busken Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's