Portugal verslaat Polen pas na strafschoppen in kwartfinale

Portugal heeft zich als eerste land geschaard bij de laatste vier op het EK. In de kwartfinale werd Polen na strafschoppen verslagen. Jakub Blaszczykowski was de schlemiel vanaf elf meter. Ricardo Quaresma schoot de beslissende penalty binnen namens Portugal.

Polen schoot in Marseille uit de startblokken, want na exact honderd tellen opende Robert Lewandowski de score. Het was de op een na snelste goal in EK-historie. Alleen Dmitri Kirichenko was ooit sneller: tijdens het EK van 2004 in Portugal scoorde de Rus al na 67 seconden. Een doelpunt kon Lewandowski goed gebruiken, want de speler van Bayern München stond nog droog dit toernooi.

Aan de openingstreffer ging een enorme inschattingsfout van Cédric vooraf. De Portugese rechtsback ging volledig onder de bal door, waarna Kamil Grosicki opstoomde aan de linkerkant. Hij behield het overzicht en stelde Lewandowski in staat om 1-0 te maken.

Portugal leek even van slag, want Polen kreeg daarna via Lewandowski en Ajacied Arek Milik mogelijkheden op meer. Na ruim een half uur vroeg Portugal tevergeefs om een strafschop na een duw van Michal Pazdan in de rug van Cristiano Ronaldo. Niet veel later was de gelijkmaker alsnog daar. Een van richting veranderd schot van Renato Sanches betekende 1-1. Slechts twee spelers, Wayne Rooney en Johan Vonlanthen, waren ooit jonger dan de achttienjarige middenvelder toen zij scoorden op een EK.

Arek Milik nam met één doelpunt afscheid van het EK in Frankrijk.

Meteen na de gelijkmaker liet Portugal zich weer terugzakken, maar in de tweede helft was de ploeg van bondscoach Fernando Santos een stuk gevaarlijker dan Polen. Cristiano Ronaldo kreeg twee enorme kansen, terwijl ook Cédric en José Fonte dicht bij 1-2 waren. Artur Jedrzejczyk gleed ook nog eens bijna een bal achter zijn eigen doelman. Namens Polen stelde eigenlijk alleen Milik daar iets tegenover.

Het bleef uiteindelijk 1-1 in de reguliere speeltijd, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Daarin kregen beide landen geen kansen en werd niet gescoord. Een opvallende stand na negentig minuten was het overigens niet, want Portugal speelde ook zijn drie groepswedstrijden gelijk en schakelde in de achtste finale Kroatië uit na een verlenging. Polen versloeg in de vorige ronde Zwitserland na strafschoppen.

In de halve finale treedt Portugal woensdag aan tegen de winnaar van de kwartfinale tussen België en Wales. Die wedstrijd wordt vrijdag in Lille gespeeld.

Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over het duel tussen Polen en Portugal is hier te lezen.