Portugal overleeft groepsfase voor de vijfde keer op rij

Portugal plaatste zich zondagavond met een 2-1 overwinning ten koste van Nederland voor de kwartfinale van het EK 2012. Voetbal International zet die prestatie in historisch perspectief. Vijf keer eerder deed Portugal mee op een EK, en vijf keer eerder plaatste het zich voor de knock-outfase. In 1984 debuteerde Portugal met een halve finaleplaats, waarna het op de vier Europese eindrondes tussen 1996 en 2008 telkens bij de laatste acht stond.

Portugal overleeft groepsfase voor de vijfde keer op rij

Desondanks resulteerde dat nog nooit in een Europese titel. In 2004 was het als gastland het dichtst bij de eindzege, maar Griekenland won door een doelpunt van Angelos Charisteas verrassend de finale in Lissabon.

Met de kwartfinale tegen Tsjechië voor de boeg kan Portugal het verlies uit 1996 rechtzetten. Toen gingen de Tsjechen dankzij een schitterende lob van Karel Poborsky door naar de halve finales, nadat Portugal in een poule nog Kroatië, Europees kampioen Denemarken en Turkije achter zich had gelaten.

Ook in 1984 en 2008 betekende de eerste knock-outwedstrijd meteen het einde van het toernooi voor Portugal. De uiteindelijke Europees kampioen Frankrijk was 28 jaar geleden na verlenging met 3-2 te sterk in de halve finale, terwijl tijdens het vorige EK in Oostenrijk en Zwitserland de latere finalist Duitsland de weg naar de laatste vier versperde (3-2).

In 2000 overleefde Portugal de kwartfinale wel, omdat Nuno Gomes met twee treffers het vonnis velde over Turkije. Vier dagen later zette Gomes zijn land tegen Frankrijk opnieuw op voorsprong, maar haalden de Fransen door doelpunten van Thierry Henry en Zinedine Zidane alsnog de finale, die Lés Bleus in De Kuip na verlenging zouden winnen van Italië (2-1). Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's