Portugal heeft niets aan zege en strandt op EK Onder-21

Portugal heeft vrijdagavond zijn Waterloo gevonden op het EK Onder-21. De Zuid-Europeanen wonnen van Macedonië en stelden daarmee de tweede plaats veilig in Groep B, maar de zege gaat de boeken in als een pyrrusoverwinning. Nu al staat namelijk vast dat Portugal niet als beste nummer twee zal finishen omdat de gewenste royale score uitbleef. Het al geplaatste Spanje sloot de groepsfase af met een zege op Servië.

Macedonië-Portugal 2-4
De opdracht voor Portugal in Gdynia was kraakhelder. De Zuid-Europeanen, die geen kans meer maakten op de eerste plaats in Groep B, moesten flink uithalen om kans te maken om als beste nummer twee van de drie poules door te stoten. Doordat het eindresultaat van de nummer twee in Groep A al bekend was (Slowakije met zes punten en een doelsaldo van 6-3) wist Portugal dat het met vier goals verschil moest winnen om in elk geval de Slowaken voor te blijven. Een marge van drie doelpunten volstond eveneens, met de kanttekening dat dan wel ten minste vier keer gescoord moest worden.

Portugal trok logischerwijs van meet af aan ten aanval en lag na 22 minuten met een tussenstand van 0-2 keurig op koers. Verdediger Edgar Miguel Ié kopte al na twee minuten raak uit een hoekschop, waarna Bruma halverwege de eerste helft doelman Damjan Siskovski kansloos liet met een fraai schot. Het was wachten op de 0-3, maar in plaats daarvan werd het vlak voor rust 1-2. Enis Bardhi zag zijn schot van afstand in het Portugese doel belanden.

Na de hervatting was het spelbeeld onveranderd: een aandringend Portugal tegen een op de counter loerend Macedonië. Nog voor het uur bracht de favoriet de marge weer op twee. Daniel Podence rondde van dichtbij af na een slim balletje van Iuri Medeiros. Portugal gooide alle remmen los, maar in de eindfase ontbrak steeds de precisie of het fortuin. De 2-3 van Kire Markoski in de tachtigste minuut betekende achteraf gezien de doodsteek voor Portugal, dat er in de blessuretijd via Bruma nog wel 2-4 van maakte en dus één doelpunt tekortkwam. De Portugees Jota zag vlak daarna nog een rode kaart.

Slowakije wacht zaterdagavond, bij de ontknoping in Groep C, nog een avond van spanning.

Servië-Spanje 0-1
Voor zowel Servië als Spanje stond niets meer op het spel in Bydgoszcz. De Spanjaarden hadden zich al verzekerd van de groepswinst en daarmee een halvefinaleticket, terwijl het Balkanland door de resultaten in Groep A van donderdagavond was uitgeschakeld.

Spanje, waar sterkhouders als Héctor Bellerín, Marco Asensio en Sandro Ramírez op de bank moesten plaatsnemen, herbergde echter nog voldoende klasse en na 41 minuten leek de wedstrijd al in de pocket. Eerst was Denis Suárez het eindstation van een vloeiende aanval, waarna Servië drie minuten nadien tot een tiental werd gereduceerd door een rode kaart (twee keer geel) van voormalig Vitesse-speler Uros Djurdjevic. In de tweede helft controleerde Spanje het duel, zonder veel kansen te krijgen.