Politie draagt schuld voor Hillsborough-ramp

Reacties

Meer dan een kwart eeuw na de ramp is de aanhang van Liverpool vrijgepleit van de schuld aan de dood van 96 supporters. De politie treft alle blaam.

Politie draagt schuld voor Hillsborough-ramp

Volgens de jury is er sprake van grove nalatigheid van David Duckenfield, op die bewuste 15de april verantwoordelijk voor het politie-inzet rond het FA Cup-duel met Nottingham Forest. De politiecommandant had te weinig oog voor de zorg om de supporters. Fouten bij de politie hebben daarbij bijgedragen aan de gevaarlijke situatie op Hillsborough.

Het gedrag van de Liverpool-aanhang speelde volgens de jury geen rol bij de problemen, zo werd geconcludeerd na een strafzaak die enkele jaren heeft geduurd. Premier David Cameron noemde de rechterlijke uitspraak een mijlpaal en 'eindelijke gerechtigheid voor de 96 Liverpool-fans die bij deze ramp zijn omgekomen'.

De doden die vielen tijdens de ramp op Hillsborough in 1989 waren deels toegeschreven aan het gedrag van de Liverpool-aanhang, die hadden gepoogd de tribunes van het stadion in Sheffield te bereiken. De conclusie is dat een door de politie geopende poort de oorzaak was van de ramp.

De doden vielen in het gedrang. Naar aanleiding van de ramp werden de hekken uit stadions verwijderd en kwam er een einde aan staantribunes.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.