Polanski ziet EK-droom naderen met keuze voor Polen

Eugen Polanski van FSV Mainz 05 verwacht spoedig over de juiste papieren te beschikken, zodat de 25-jarige middenvelder kan uitkomen voor het nationale elftal van Polen. Als geboren Pool die op zijn derde met zijn ouders naar Duitsland verhuisde, beschikt hij over een dubbele nationaliteit. Alleen ontbreekt het hem nog aan de juiste voetbalpas.

Polanski ziet EK-droom naderen met keuze voor Polen

Hoewel hij tijdens zijn jeugd aanvoerder was van diverse vertegenwoordigende elftallen waaronder Jong Duitsland, maakte de ex-speler van Borussia Mönchengladbach en Getafe nooit de stap naar Die Mannschaft. Al vóór het WK van 2006 werd hij benaderd door de Poolse bond, maar destijds wees hij het aanbod af.

Nu lonkt voor Polanski deelname aan het EK, dat volgend jaar plaatsheeft in Oekraïne én Polen, het land van zijn vader en moeder. 'Dat heeft een grote rol gespeeld in mijn besluit', zegt Polanski in Kicker. 'De laatste tijd heeft dit thema mij niet meer losgelaten.'

Met Polanski is er opnieuw een speler met een verleden bij Jong Duitsland die naar de Poolse bond overstapt. Sebastian Boenisch (24, Werder Bremen) en Adam Matuschyk (22, 1. FC Köln) gingen hem voor. Net als Polanski streefen zij ooit een interlandloopbaan namens Duitsland na, maar beseften nadien meer kans te hebben in het shirt van Polen.

'Alleen door het spelen van internationale wedstrijden kan ik mij verder ontwikkelen', besluit Polanski. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's