Pogba vs. Pogba: emoties lopen hoog op bij broedertwists

Reacties

Het Europa League-tweeluik tussen Manchester United en Saint-Étienne, dat maandagmiddag bij de loting uit de koker van de loting rolde, betekent een clash tussen Paul en Florentin Pogba. De gebroeders Pogba zijn lang niet de enige broers die in de historie van het Europese voetbal de degens met elkaar kruisten. In het verleden maakten de broedertwists al veel los bij de betrokkenen.

Pogba vs. Pogba: emoties lopen hoog op bij broedertwists

Dat vader Pogba tijdens de duels waarschijnlijk met geknepen billen voor de televisie zal zitten, bevestigt de Braziliaanse wereldkampioen van 1994 Mazinho. Het bezorgde vaderlief enorm veel stress toen zijn zoons Thiago Alcántara en Rafinha tegen elkaar moesten spelen. 'Als ik een munt op zou moeten gooien die zou bepalen wie er gaat winnen, zou deze op zijn rand terechtkomen. Het is voor mij onmogelijk om te kiezen.' Het kroost van de oud-Braziliaans international nam het in 2013 en 2015 in de halve finales van de Champions League tegen elkaar op. De wedstrijden tussen het Barcelona van Rafinha en het Bayern München van Thiago leverden beide keren een andere winnaar op. In 2013 trok Thiago aan het langste eind, terwijl twee jaar later Rafinha revanche nam op zijn broer.  

De meeste recente broederstrijd is die tussen Taulant en Granit Xhaka. In de groepsfase van het huidige Champions League-seizoen was Granit met Arsenal heer en meester. Beide keren trok de Zwitsers international aan het langste eind. Ook op het Europees Kampioenschap in Frankrijk van afgelopen zomer stonden de twee tegenover elkaar en ook hier won Granit met Zwitserland van Taulant, die zijn interlands voor Albanië speelt. 'Misschien is de beste oplossing dat we allebei na twee minuten de rode kaart krijgen', zei Granit destijds.

Arsenal-speler Granit Xhaka (links) heeft in de Champions League met 1-4 gewonnen van FC Basel-speler Taulant (midden).
Arsenal-speler Granit Xhaka (links) heeft in de Champions League met 1-4 gewonnen van FC Basel-speler Taulant (midden).

De enige broers die tot dit seizoen tegen elkaar in de Europa League gespeeld hebben zijn de Zwitsers David en Philipp Degen, zo blijkt uit een overzicht van de UEFA. In 2010 speelde de destijds van Liverpool gehuurde verdediger Philipp met Stuttgart tegen Young Boys van middenvelder David. De wedstrijd in de groepsfase eindigde in een 4-2 zege voor laatstgenoemde.

Hetzelfde jaar namen de Argentijnse Hermanos Gabriel en Diego Milito het in de tweede wedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen elkaar op. Internazionale-aanvaller Diego trok aan het langste eind door het Barcelona van zijn jonge broertje Gabriel, (ondanks een 1-0 overwinning van Barcelona in Camp Nou) uit het miljoenenbal te knikkeren. In een eerder duel in Argentinië tussen de twee moest de scheidsrechter er aan te pas komen om de twee uit elkaar te houden. 'We bleven verschrikkelijke dingen naar elkaar roepen. Het was kinderachtig gedrag, alsof we ruzie maakten toen nog we kinderen waren', zei Gabriel ooit.

Koeman
Tot slot houden Ronald en Erwin de Nederlandse eer in de duels der broedertwists hoog. De wat oudere voetballiefhebber zal zich het tweeluik in de UEFA Super Cup van 1989 nog wel herinneren. Na een 3-0 thuiszege van het KV Mechelen van broer Erwin op PSV, was de return in Eindhoven een formaliteit. De broederliefde was in eerdere wedstrijden tussen de twee ver te zoeken. Ronald beging zes jaar eerder, tijdens Ajax – FC Groningen in 1983, een moordaanslag op de benen van zijn oudere broer Erwin. Met twee benen kwam de huidige manager van Everton van achteren invliegen. Ronald Koeman zei ooit: 'Misschien ga ik er wel harder in omdat het mijn broertje is. Ik wil niet dat hij van me wint. Toen ik vroeger van hem won met bordspellen deed hij net alsof het hem niets deed. Ik kon daar niet tegen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.