Plichtmatig NEC met de schrik vrij tegen Fortuna

NEC heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker. Op bezoek bij eerstedivisionist Fortuna Sittard had het een verlenging nodig: 2-4.

De ploeg van trainer Alex Pastoor (foto) speelde lange tijd plichtmatig, oogde nonchalant en liet zich vooral in de eerste helft op alle fronten aftroeven door de Limburgers. Kort voor het rustsignaal kwam Fortuna verdiend op voorsprong door een doelpunt van Danny Hoesen: 1-0.

Een kwartier na rust werd het nog erger voor de Nijmegenaren toen spits Harrie Gommans voor verdubbeling van de score zorgde. Toen pas leken de bezoekers wakker te worden. Lasse Schöne reageerde attent en tikte twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer binnen. Het was het startsein voor een slotoffensief.

Dat NEC uiteindelijk nog gelijk kwam was enigszins fortuinlijk. Stef Nijland schoot in de derde minuut van de blessuretijd een makkelijk gegeven vrije trap binnen, een verlenging tot gevolg. Daarin waren de bezoekers in het eerste deel enkele keren dichtbij een voorsprong, maar Fortuna-doelman Danny Wintjens hield zijn ploeg met knap keeperswerk op de been.

Juist op het moment dat Fortuna in deel twee van de verlenging meer grip op het duel kreeg - en zelfs een aantal kleine kansjes liet aantekenen - was het NEC dat tweemaal scoorde: Krisztián Vadócz zette in de 113de minuut de 2-3 op het bord en Melvin platje bepaalde de eindstand op 2-4, waardoor NEC zich plaatste voor de derde ronde van het toernooi om de KNVB-beker.

Overig duel:Excelsior '31 - Excelsior 0-5Hoewel Excelsior na zes wedstrijden nog altijd wacht op de eerste overwinning in de Eredivisie, heeft de ploeg van trainer John Lammers zich dinsdagavond wél verzekerd van een plaats in de derde ronde van het bekertoernooi. Op bezoek bij Topklasser Excelsior '31 wonnen de Rotterdammers eenvoudig.

Al na twee minuten spelen profiteerde Jason Oost van knullig balverlies in de Rijssense defensie en enkele minuten later zorgde Roland Alberg met een mooie afstandsknal voor de 0-2. Nog voor rust tilde Oost de voorsprong op aangeven van Tim Vincken naar 0-3. In de tweede helft bepaalden Alberg en Mitchell Te Vrede de eindstand op 0-5. Foto: VI Images