Playboy Mourinho maakt de straatvechter in Wenger los

Reacties

De 34ste speelronde in de Premier League begint zaterdagmiddag om 13.45 uur met het pikante duel tussen Southampton en Tottenham Hotspur. De kraker van het weekend is echter de topper tussen Chelsea en Arsenal van zondag. VI-redacteur Dolf van Aert blikt vooruit.

Playboy Mourinho maakt de straatvechter in Wenger los

Hij ziet eruit als een wat sullige, zelfs saaie man. Voor een accountant zou Arsenal-manager Arsène Wenger bijvoorbeeld prima kunnen doorgaan. Het wat zeurderige gedrag over scheidsrechters na nederlagen wordt vooral als kinderachtig gezien. Nee, dan Chelsea-coach José Mourinho. De uitstraling van een playboy en nooit te beroerd om tegenstanders of arbiters een flinke veeg uit de pan te geven. Hij heeft echter nóg een vermakelijke kwaliteit. De nabijheid van de Portugees maakt namelijk de straatvechter in Wenger los.

In Engeland kijken ze likkebaardend uit naar het duel tussen koploper Chelsea en de belangrijkste overgebleven concurrent Arsenal. Omdat The Gunners de titelstrijd bij een overwinning in eigen huis nog spannend kunnen maken? Nee, niet echt. Chelsea heeft met zes duels te gaan een voorsprong van tien punten. Bij een nederlaag slinkt dat gat naar zeven, maar het lijkt ondenkbaar dat de degelijke machine van Mourinho dat in de laatste vijf wedstrijden dan nog weggeeft.

Voyeur
Aan de andere kant van de Noordzee verheugen ze zich vooral op het vuurwerk tussen de twee managers, verbaal dan wel fysiek. De twee kunnen elkaar namelijk wel schieten. Het leuke daaraan is dat geen van beiden ook maar enige moeite doet om dat te verbergen. De animositeit stamt uit 2005. Na meerdere opmerkingen van Wenger over de spelers en tactiek van Chelsea was Mourinho, amper een jaar in dienst op Stamford Bridge, het zat.

'Wenger heeft een probleem met ons en ik denk dat hij een voyeur is, zoals jullie dat in Engeland noemen', luidde de diagnose . 'Hij houdt ervan om anderen te bekijken. Er zijn mannen die vanuit hun eigen huis met een grote telescoop gluren naar wat er bij andere families gebeurt. Wenger moet er haast wel eentje van hen zijn. Hij heeft een ziekte. Hij blijft maar praten, praten, praten over Chelsea.' Het verweer van de Fransman, die het had over onfatsoenlijke en onrealistische praat, werd door Mourinho gepareerd: 'We hebben bij Chelsea een map met uitspraken van Wenger over ons in het afgelopen jaar, die telt honderdtwintig pagina's.'

Een fraai staaltje acteerwerk in 2013: José Mourinho en Arsène Wenger begroeten elkaar hartelijk.
Een fraai staaltje acteerwerk in 2013: José Mourinho en Arsène Wenger begroeten elkaar hartelijk.

Het zou nooit meer goedkomen. Zelfs vanuit Madrid, waar hij inmiddels trainer van Real was, haalde Mourinho uit. 'De Engelsen houden van statistieken. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Wenger maar vijftig procent van zijn wedstrijden heeft gewonnen?' Op zijn beurt sprak Le Professeur schande van Real-spelers die in opdracht van Mourinho in de Champions League bewust gele kaarten pakten, om zo met een schone lei aan de beslissende fase van het toernooi te beginnen. 'Dat ziet er eerlijk gezegd verschrikkelijk uit. Heel zonde om zoiets te zien bij zo'n grote club.'

Op 5 oktober 2014 kwam het – eindelijk, zou je bijna zeggen – tot een lichamelijke confrontatie (hoofdfoto). Eerder dat jaar, nadat Wenger mede-titelconcurrenten betichtte van faalangst, noemde Mourinho zijn rivaal 'een specialist in falen'. Tijdens een woordenwisseling aan de zijlijn deelde Wenger vervolgens tot twee keer toe een duw uit aan Mourinho, die zich ook niet onbetuigd liet. Zondag om 17.00 uur treffen de twee elkaar voor het eerst sinds die middag. Ga er maar eens lekker voor zitten.

Koeman Day
Arsenal – Chelsea betekent de afsluiting van het Premier League-weekend, maar de openingswedstrijd kent ook al een mooie voorgeschiedenis. Voormalig Southampton-manager Mauricio Pochettino keert met Tottenham Hotspur terug op St. Mary's, waar Ronald Koeman de scepter zwaait. Een poging van de Argentijn om ruzie met zijn opvolger te zoeken, liep eerder dit seizoen op niets uit.

Pochettino beweerde dat hij een seizoen eerder de basis had gelegd voor het huidige succes van Southampton, en dat hij het werken voor Koeman daarmee flink makkelijker had gemaakt. Een tegenstoot van de nuchtere Nederlander bleef echter uit. 'Ik kom hier inderdaad om lekker vakantie te vieren', maakte hij er zich met een grap vanaf. Wie de fans van The Saints steunen is duidelijk: zij riepen zaterdag alvast uit tot Ronald Koeman Day en komen in het oranje naar het stadion. (Dolf van Aert)

Programma
Southampton 25-04
13:45
Tottenham Hotspur
Burnley 25-04
16:00
Leicester City
Crystal Palace 25-04
16:00
Hull City
Newcastle United 25-04
16:00
Swansea City
Queens Park Rangers 25-04
16:00
West Ham United
Stoke City 25-04
16:00
Sunderland
West Bromwich Albion 25-04
16:00
Liverpool
Manchester City 25-04
18:30
Aston Villa
Everton 26-04
14:30
Manchester United
Arsenal 26-04
17:00
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.