'Platini: van de regen in de drup'

Reacties

Michel Platini kan snel van gedachten veranderen. Precies een jaar geleden vond de Fransman het 'nog niet mijn tijd'. Hij durfde de strijd niet aan met Sepp Blatter. In plaats van een gooi te doen naar het FIFA-presidentschap liet hij zich unaniem herverkiezen als UEFA-baas. Nog maar vijf maanden geleden accepteerde hij onder een klaterend applaus een nieuwe termijn tot 2019, maar nu vindt Platini kennelijk alweer dat zijn werk bij de UEFA klaar is.

'Platini: van de regen in de drup'

De Fransman heeft zich ontwikkeld tot een superbobo die net als Blatter overleven tot kunst heeft verheven. Bij zijn kandidatuur zijn de nodige vraagtekens te plaatsen. Zo hoor je zelden iemand klagen dat over het feit dat hij al sinds 2002 zetelt in het machtige uitvoerend comité van de FIFA. Later werd hij zelfs vice-president. Hij zit maar vier jaar korter op het pluche dan zijn Zwitserse collega. Blatter wordt vaak afgeschilderd als de as van het kwaad. Maar Platini is net zo goed verantwoordelijk voor het feit dat vrijwel alle hervormingen, die voor West-Europese bonden zo belangrijk schijnen te zijn, linea recta in de prullenbak zijn gemikt.

Blatter wil nu door de voordeur vertrekken en voor februari alsnog veranderingen doorvoeren. Zo moet er een zittingstermijn komen voor bestuurders. Het zou gezonder zijn wanneer zij na maximaal twaalf jaar afscheid nemen. Maar hoe geloofwaardig is dat wanneer uitgerekend Platini hem opvolgt? De voormalige sterspeler zetelt bij het verkiezingscongres in 2016 al veertien jaar in het FIFA-bestuur... Tevens was Platini degene die integriteitchecks voor nieuwe officials blokkeerde. En ook is hij een van de hoofdverantwoordelijken voor het beroerde imago van de FIFA. Vooral na de ridicule WK-toewijzing aan Qatar is er bijna geen voetbalfan op aarde te vinden die nog vertrouwen heeft in Blatter.

Waar je echter veel minder over hoort is dat juist Michel Platini op Qatar heeft gestemd. De Fransman die zich graag presenteert als een romanticus, vindt het kennelijk geen enkel probleem om in een bakoven zonder voetbalhistorie het belangrijkst toernooi ter wereld te gaan spelen. Sterker nog, hij vond het veel beter om in Qatar te gaan voetballen dan in Amerika, Australië, Japan of Zuid-Korea. Landen waar de infrastructuur er bovendien al staat en niet eerst duizend gastarbeiders de dood ingejaagd hoeven te worden om tien luxe voetbaltempels te bouwen die na 64 wedstrijden leeg komen te staan.

Negen dagen voordat Platini zijn stem aan Qatar gaf had hij in het Elysée-paleis een diner met de toenmalige Franse president Sarkozy, de toenmalige Amerikaanse eigenaar van Paris Saint-Germain, de zoon van de emir van Qatar en de sportminister van Qatar. Achteraf heeft Platini ontkend dat hij onder druk van Sarkozy op het oliestaatje heeft gestemd. Dat Qatar na de WK-toewijzing Paris Saint-Germain kocht, voor zes miljard aan Franse vliegtuigen bestelde en aanbood geld te pompen in achterstandswijken van Parijs zou een toevallige samenloop van omstandigheden zijn geweest, net als het feit dat Al Jazeera voor 200 miljoen euro per jaar de Franse voetbalrechten kocht en de zoon van Platini een baan kreeg als directeur van een Qatarees bedrijf in sportkleding. Volgens Platini zelf is er absoluut geen sprake van voor wat hoort wat en hij heeft al aangekondigd iedereen voor de rechter te dagen die hem daarvan durft te beschuldigen. Dat klinkt alvast heel erg Blatteriaans.

Dat minder goed presterende spelers in Qatar hun paspoort niet terug krijgen en voor straf gevangen worden gehouden, speelt blijkbaar ook geen rol voor de oud-voetballer. En dat Qatar slechts de nummer 96 is van de wereldranglijst is voor Platini eveneens geen argument. Dat zijn stem iets met zakelijke deals of corruptie te maken had, heeft hij telkens ontkend. Wat dan eigenlijk wel de overwegingen waren van Platini? Andere argumenten dan 'Arabische landen hadden nog geen WK gehad' hebben we vijf jaar later nog steeds niet gehoord. Voor zover bekend is er geen enkele Europese bond die de Fransman om opheldering heeft gevraagd.

De KNVB is tegen een WK in Qatar. 'Het was niks, het is niks en het wordt niks', zei voetbaldirecteur Bert van Oostveen. Tegenover de NOS zei Van Oostveen onlangs dat het beter zou zijn wanneer iemand van buiten het voetbal de FIFA zou gaan leiden. Voorzitter Michael van Praag verweet Blatter dat het imago van de FIFA naar de knoppen was, maar daar is Qatar-fan Platini natuurlijk eveneens verantwoordelijk voor. Toch kwam de KNVB vanmiddag direct met een positieve reactie toen Platini zich officieel kandidaat had gesteld. Volgens de voetbalbond omdat hij de vernieuwingen voorstaat zoals de KNVB die wil. Dat heeft hij gedurende zijn dertienjarige bestuursfunctie bij de FIFA dan uitermate goed verborgen weten te houden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.