Pirlo-rol voor Ganso volgende stap in Sampaoli-revolutie

Reacties

Met de komst van Jorge Sampaoli wordt deze zomer alles anders bij Sevilla. De Argentijnse succestrainer heeft zijn aanvallende intenties direct duidelijk gemaakt door met drie verdedigers aan te treden in zijn eerste oefenduel. Het inpassen van Ganso moet nu de volgende stap worden.

Pirlo-rol voor Ganso volgende stap in Sampaoli-revolutie

Als Alf Ramsey zou weten wat er deze zomer bij Sevilla gebeurt, draait hij zich waarschijnlijk om in zijn graf. Aan de in 1999 overleden Ramsey, die in 1966 wereldkampioen werd met Engeland, wordt de fameuze quote 'never change a winning team' toegeschreven. Met die aloude voetbalwet wordt gespot bij Sevilla, dat ondanks het winnen van de Europa League een ware metamorfose ondergaat.

Succescoach Unai Emery heeft een transfer gemaakt naar Paris Saint-Germain en zijn vervanger Sampaoli staat voor een radicaal andere filosofie. Emery heeft Sevilla de afgelopen drie jaar laten spelen in een spelconcept met vier verdedigers, die ondersteund werden door twee puur defensieve middenvelders. Twee hangende buitenspelers en nummer 10 Éver Banega zorgden dat spits Kevin Gameiro toch voldoende ballen kreeg om erop los te scoren.

Topscorer Kevin Gameiro viert de derde Europa League-winst op rij van Sevilla.
Topscorer Kevin Gameiro viert de derde Europa League-winst op rij van Sevilla.

Sampaoli maakte in Chili naam met een andere manier van voetballen. Bij Universidad de Chile en de nationale ploeg bracht de 56-jarige coach spektakel in de geest van zijn leermeester Marcelo Bielsa. Sampaoli combineerde bij La Roja fanatieke pressing met een directe, verticale passing in een adembenemend hoog tempo. Vaak stelde de Argentijn slechts drie verdedigers op. Stuk voor stuk voeballers van nog geen 1.80 meter, die bij hun clubs op het middenveld staan. Dit stelde Chili in staat om ver van het eigen doel te spelen en zo in 2015 de Copa América te veroveren.

Bij Sevilla gaat Sampaoli kijken of deze attractieve speelwijze ook in een Europese topcompetitie tot succes kan leiden. Afgelopen nacht heeft hij daarin zijn eerste bevestiging gekregen in een met 3-1 gewonnen oefenduel met River Plate. 'Mijn boodschap wordt goed ontvangen. We staan aan het begin van een proces en er is nog veel te doen. Dit is een uitdagende klus', aldus Sampaoli op de Sevilla-site na zijn experiment met een 3-3-1-3-formatie.

De ambities van Sampaoli vinden ook hun weerslag in het transferbeleid van Sevilla. De Andalusiërs hebben zes nieuwe spelers gehaald: allemaal middenvelders. De laatste aanwinst is de Braziliaan Paulo Henrique, die beter bekend is onder zijn voetbalnaam Ganso. 'Ik ga van jou mijn Andrea Pirlo maken. Jij wordt mijn regista', waren de woorden waarmee Sampaoli hem over de streep trok.

Aankopen Sevilla 2016/17
Speler Afkomstig van Bedrag
Ganso São Paulo (Bra) €9,5 miljoen
Franco Vázquez Palermo (Ita) €15 miljoen
Joaquín Correa Sampdoria (Ita) €13 miljoen
Hiroshi Kiyotake Hannover 96 (Dui) €6,5 miljoen
Pablo Sarabia Getafe (Spa) €1 miljoen
Matías Kranevitter Atlético Madrid (Spa) Huur

Uit de woorden van Sampaoli valt op te maken dat hij voor Ganso een rol als spelmaker voor zijn driemansdefensie in gedachten heeft. Vanuit die positie moet hij met lange passes de aanvallers van Sevilla in stelling brengen. Veel tijd heeft Sampaoli niet om zijn speelwijze te introduceren, want op 9 augustus wacht al de strijd om de Europese Supercup met Real Madrid. Snel daarna volgt een dubbele confrontatie met Barcelona, waarbij de Spaanse Supercup op het spel staat.

Assistent Jorge Desio maakt duidelijk dat Sampaoli zich geen zorgen maakt over deze krachtmetingen. 'Ons voetbal moet leuk worden om naar te kijken. Dat gaat misschien niet altijd lukken, maar de spelers moeten bereid zijn om te sterven voor dat doel. Vanuit de club hebben we daar alleen maar positieve reacties op gehad. Onze ambities zijn grenzeloos.'

De komende periode gaat duidelijk maken of de dromen van Sampaoli werkelijkheid kunnen worden, of dat zijn Europese ambities - in navolging van zijn voorbeeld Bielsa - gaan sterven in schoonheid. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.