Pieters en Van Aanholt bikkelen er op los in Premier League

Reacties

De veertiende speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Tim Vos blikt vooruit, met speciale aandacht voor de linksbacks van Stoke City en Sunderland en de krakers Leicester City-Manchester United en Tottenham Hotspur-Chelsea.

Pieters en Van Aanholt bikkelen er op los in Premier League

Vier dagen na het 0-0 gelijkspel in de Champions League tegen PSV staat voor Daley Blind, Memphis Depay en Louis van Gaal de volgende beproeving op het programma. Manchester United gaat zaterdagavond op bezoek bij koploper Leicester City, dat vooral dankzij de treffers van Jamie Vardy – topscorer met dertien doelpunten – zestien punten pakte in de laatste zes duels. De ploeg van manager Claudio Ranieri heeft daardoor een punt meer dan die van Van Gaal.

De topper van de veertiende speelronde zou voor Danny Blind een interessante wedstrijd zijn om te bezoeken, ware het niet dat de bondscoach woensdag zijn zoon en Memphis al aan het werk zag op Old Trafford. Wellicht dat het Stadium of Light deze zaterdag daarom een mooie bestemming is voor Blind. Daar staan om 16.00 uur Sunderland en Stoke City tegenover elkaar, met mogelijk liefst vijf potentiële internationals binnen de lijnen.

De kans dat Jeremain Lens (Sunderland) en Ibrahim Afellay en Marco van Ginkel (Stoke) in de basis starten is niet zo heel groot, maar met Patrick van Aanholt en Erik Pieters staan wel twee van de beste tackelaars van de Premier League tegenover elkaar. Alleen Liverpool-controleur Lucas Leiva pakte dit seizoen vaker de bal af van een tegenstander (5,3 keer per duel). Van Aanholt (4,3) en Pieters (4,2) bikkelen er in de schaduw van de Braziliaan op los in de Premier League.

Patrick van Aanholt moest afgelopen maandag Crystal Palace-aanvaller Wilfried Zaha in toom houden als linksback in een 5-3-2-systeem. Oranje speelde tijdens zijn laatste interland tegen Wales in diezelfde formatie.
Patrick van Aanholt moest afgelopen maandag Crystal Palace-aanvaller Wilfried Zaha in toom houden als linksback in een 5-3-2-systeem. Oranje speelde tijdens zijn laatste interland tegen Wales in diezelfde formatie.

Het is voor beide linksbacks vooralsnog niet voldoende om een vaste plek in de Oranje-selectie op te eisen. Pieters begon dit seizoen in alle competitiewedstrijden in de basis bij Stoke en kreeg eerder deze maand wel een uitnodiging als vervanger van Jairo Riedewald. Patrick van Aanholt was sinds de voorbereiding op het WK 2014, toen hij een helft meedeed tegen Ecuador, niet meer in beeld. Bij Sunderland is hij inmiddels ook bekend met het 5-3-2-systeem waar Blind voor koos.

Van Gaal liet onlangs ook al doorschemeren door de zware blessure van Luke Shaw in de winter op zoek te gaan naar een linksback, al lijkt het aantrekken van een creatieve buitenspeler de eerste prioriteit voor de United-manager. Met negen goals hebben The Red Devils momenteel immers de beste defensie van de Premier League. Aanvallend loopt het echter minder goed. United scoorde pas negentien keer en wordt verweten saai te voetballen.

Claudio Ranieri stond voor zijn komst naar Leicester van afgelopen zomer ook niet bepaald bekend als een ambassadeur van spectaculair voetbal. Onder de Italiaanse trainer zijn The Foxes desondanks uitgegroeid tot een makkelijk scorende ploeg. Met 28 treffers scoorde de verrassende koploper van Engeland zelfs vaker dan Manchester City, dat de laatste jaren steevast de meest trefzekere ploeg van de Premier League was. Jamie Vardy nam bijna de helft (dertien goals) voor zijn rekening en kan het record van Ruud van Nistelrooy verbeteren door elf keer op rij het net te vinden.

Harry Kane en Jamie Vardy zijn door hun niet aflatende scoringsdrift inmiddels een vast gezicht in de Engelse selectie.
Harry Kane en Jamie Vardy zijn door hun niet aflatende scoringsdrift inmiddels een vast gezicht in de Engelse selectie.

Waar Vardy nu vriend en vijand verrast, deed Harry Kane dat vorig seizoen al. De 22-jarige aanvaller groeide van de ene op de andere dag uit tot de gevaarlijkste man van Tottenham Hotspur met in totaal 31 goals. Na een moeizaam begin heeft Hurricane de draad inmiddels ook deze jaargang weer opgepakt. De laatste vier wedstrijden scoorde de Engelse international zeven keer. Dat is één doelpunt meer dan Chelsea in de laatste zes competitieduels maakte.

De ploeg van manager José Mourinho lijkt de weg omhoog enigszins in te zetten met overwinningen op Norwich City (1-0) en  Maccabi Tel Aviv (4-0) en zal die stijgende lijn zondag in de stadsderby tegen Spurs willen voortzetten. Temeer omdat Mourinho vanaf de huidige vijftiende plaats toch nog hoopt zich te plaatsen voor de Champions League door in de topvier te eindigen. En laat dat nou ook al jaren dé missie zijn waar Tottenham zich telkens op stukbeet.

Dit seizoen zou daar, mede door de slechte prestaties van Chelsea, zomaar eens verandering in kunnen komen. Tottenham verloor sinds de eerste speeldag (1-0 op bezoek bij Manchester United) niet meer en maakte al diverse keren indruk met ruime zeges op Manchester City, Bournemouth, Aston Villa en West Ham United, met de vijfde plaats als resultaat. Het defensief weinig stabiele Chelsea moet het volgende slachtoffer worden van Kane en zijn kameraden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.