Piepjong SC Heerenveen kansloos onderuit tegen NEC

De rentree van trainer Marco van Basten (foto) in de Eredivisie is zondagmiddag op een deceptie uitgelopen. De voormalige topspits zag zijn SC Heerenveen op eigen veld een kansloze nederlaag lijden tegen NEC: 0-2.

De eerste competitiewedstrijd van de Friezen onder leiding van Van Basten was meteen goed voor een primeur: nooit eerder begon Heerenveen met een jongere ploeg aan een duel in de Eredivisie. Gemiddeld kenden de elf Friese basiskrachten een leeftijd van 22 jaar en 202 dagen.

Het gebrek aan ervaring liet zich tegen NEC meteen gelden. Zonder zich bovenmatig in te spannen kwamen de Nijmegenaren in de eerste helft twee keer tot scoren.

In de 27ste minuut kopte Melvin Platje knap raak na een voorzet van Navarone Foor en acht minuten later profiteerde verdediger Pavel Cmovs van een mislukte buitenspelval bij de Friezen: de Tsjech kon de tweede Nijmeegse treffer vrij inkoppen.

Het gevaar van Heerenveen bleef in de eerste 45 minuten beperkt tot schoten van Filip Djuricic, Gianni Zuiverloon en Hakim Ziyech. De inzetten misten scherpte en venijn.

In het eerste kwartier na rust dook Heerenveen via Jeffrey Gouweleeuw twee keer gevaarlijk op voor het doel van Gábor Babos, maar de gewenste aansluitingstreffer bleef uit voor de machteloze Friezen. NEC kreeg in het vervolg van de tweede helft voorin alle ruimte van de thuisploeg, maar het elftal van trainer Alex Pastoor sprong daar uiterst slordig mee om. Zodoende bleef een derde doelpunt uit.

NEC zette met de 2-0 zege de goede uitreeks uit de slotfase van het vorige seizoen voort. De Nijmegenaren verloren maar één van hun laatste zeven uitduels in de Eredivisie. Heerenveen bleef voor het eerst sinds 3 maart van dit jaar (0-0 bij ADO Den Haag) zonder doelpunt in competitieverband. Foto: VI Images