Piepjong Ajax freewheelend naar groepswinst

Ajax heeft donderdag de groepswinst in de Europa League veiliggesteld door Panathinaikos met 2-0 te verslaan. Het extreem jonge elftal van trainer Peter Bosz had geen kind aan de aanvallend onmachtige Grieken.

Precies drie maanden geleden leed Ajax in de play-offs van de Champions League een beschamende en op slag historische 4-1 nederlaag tegen FK Rostov, waardoor de Amsterdammers werden veroordeeld tot deelname aan de Europa League. Sinds die beruchte 24ste augustus schijnt - in elk geval in sportief opzicht - bijna onophoudelijk de zon voor Ajax.

Het aantal ongeslagen wedstrijden werd donderdag uitgebreid tot liefst zeventien. Dat gebeurde in, oneerbiedig gesteld, een fantasie-opstelling. Met het ticket voor de knock-outfase in de achterzak gunde Bosz speeltijd aan youngsters als Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt. Ook Heiko Westermann, die nauwelijks nog in actie is gekomen sinds zijn komst naar Amsterdam afgelopen zomer, maakte weer eens zijn opwachting.

Hoewel Panathinaikos nog een (kleine) kans had om op de bagagedrager van Ajax mee te springen naar de zestiende finale lieten de Grieken de thuisploeg het spel maken. De Amsterdammers koesterden lange periodes van balbezit, maar hanteerden een te laag tempo om de hechte Panathinaikos-verdediging aan gort te spelen.

Het was dan ook geen verrassing dat Ajax een standaardsituatie nodig had om de ban te breken. Lasse Schöne, aanvoerder bij afwezigheid van de gespaarde Davy Klaassen, trof doel uit een vrije trap van ongeveer twintig meter, waarbij doelman Luke Steele zich verkeek op het effect. Ajax heeft nu in zijn laatste elf Europese wedstrijden gescoord, de beste reeks sinds een serie van vijftien duels met minimaal één treffer tussen 2007 en 2009.

Heiko Westermann (midden) haalde de gemiddelde leeftijd van Ajax aardig omhoog.

De Ajax-defensie werd nauwelijks op de proef gesteld door de aanvallend onmachtige Grieken, al ontsnapte de Nederlandse vicekampioen bij een inzet van Victor Ibarbo op de paal in de 27ste minuut. Deze kans ontstond na slordig balverlies van Westermann. Ook na de hervatting kon de voorhoede van Panathinaikos het etiket 'tandeloos' niet van zich afspelen. Daardoor had de 2-0 van Kenny Tete alles in zich van een vroegtijdige beslissing. De rechtsback, die onder Bosz is gedegradeerd in de pikorde, liet Steele vlak na rust kansloos met een hard schot.

Ajax ging freewheelend op jacht naar een derde treffer en was daar via enkele schoten van Van de Beek ook dichtbij. In de loop van de tweede helft werden Pelle Clement en Frenkie de Jong nog ingebracht, waardoor de gemiddelde leeftijd van de Amsterdammers naar onder de 21 jaar daalde. Het bleef bij 2-0, eenzelfde uitslag die Ajax in de Europa Cup 1-finale van 1971 realiseerde tegen Panathinaikos.

In de andere wedstrijd in Groep G speelden Celta de Vigo en Standard Luik met 1-1 gelijk, waardoor deze clubs met zes punten de tweede en derde plaats bezetten. Iago Aspas opende in de achtste minuut de score en Konstantinos Laifis zorgde in de 81ste minuut voor de 1-1. In de blessuretijd kreeg Aspas nog zijn tweede gele kaart. Ajax sluit de groepsfase over twee weken af met een bezoek aan Standard Luik.