Petrovic baalt van 'vogeltje in de kop' bij Havenaar

Aaron Meijers en Zeljko Petrovic zagen met grote verbazing hoe Mike Havenaar de (gedeelde) koppositie van ADO Den Haag om zeep hielp door tegen Heracles Almelo zijn penalty over het doel van Bram Castro te stiften. De trainer van de Hagenaars vermeed de Japanse spits expres, om vervelende taferelen te voorkomen.

ADO stevende af op een 1-1 gelijkspel toen Havenaar in de tachtigste minuut zelf een strafschop verdiende. De 29-jarige aanvaller besloot de bal à la Panenka binnen te schieten, maar faalde hopeloos. 'Ik dacht: Mikey, wat doe je nu?', reageerde aanvoerder Meijers bij FOX Sports. 'Als hij 'm maakt, is het echt fantastisch. Dat is gewoon zo. Maar als je het doet, moet je 'm wel maken. Maar hij schoot die 1-1 fantastisch binnen. Wat dat betreft neem ik hem niks kwalijk, maar we hadden natuurlijk graag gewonnen.'

Petrovic betreurde de misser van Havenaar, juist omdat de ADO-spits vóór rust de bal prachtig in de verre hoek had gemikt. De Montenegrijnse coach had zijn speler er nog niet op aangesproken. 'Ik ben nog niet naar hem toe gegaan, ik ben nog wel een paar minuutjes boos. Straks loop ik nog wel even naar hem toe in de kleedkamer en zeg ik: "goed gedaan". Mike is een prima jongen en weet zelf ook wel wat hij fout heeft gedaan.'

Dat bleek. Havenaar verscheen terneergeslagen voor de camera van FOX Sports. 'Ik had te veel vertrouwen in mezelf', luidde zijn verklaring. 'Ik had de bal gewoon keihard in de hoek moeten schieten. Ik heb dit seizoen al een penalty genomen en dacht dat de keeper een hoek zou kiezen. Maar ik gaf de bal te veel kracht mee', aldus de spits, die zei te vrezen voor de confrontatie met Petrovic. Genieten van zijn mooie doelpunt kon hij ook niet meer. Daarvoor vond hij de penalty een te grote misser.

Op het moment dat Petrovic voor de camera van FOX Sports stond, kwam de stoom naar eigen zeggen nog uit zijn oren. 'Dit past niet bij ADO Den Haag. Wij hebben geen Messi's en Ronaldo's. Het is doodzonde dat Mikey dit gedaan heeft. Hij mag van mij vijf penalty's missen, maar dit kan je voor jezelf niet maken. Als je de kans krijgt om je ploeg te belonen met drie punten, zou ik dit zelf nooit doen.' Zeker omdat ADO bij een zege naast Feyenoord bovenaan had gestaan in de Eredivisie.

Vogeltje
Petrovic wijt het aan het spitsenbloed dat door de aderen van Havenaar stroomt. 'Spitsen hebben een vogeltje in de kop, ze doen wel eens gekke dingen.' Dat bleek wel uit de mooie gelijkmaker. 'Dat is ook Havenaar. Je denkt: Hij gaat toch niet schieten? Ja hij gaat schieten. Ongelooflijke goal. Mikey is een erg belangrijke speler voor ons, maar dit kan gewoon niet. Maar goed, over een paar minuten ben ik dit kwijt.'

En dan zal bij Petrovic het goede gevoel van de wedstrijd overheersen. 'Het was een mooie wedstrijd om naar te kijken. We begonnen geweldig en we herstelden ons fantastisch met het doelpunt van Havenaar. Het was een genot om naar te kijken, we hebben gewoon heel goed gespeeld.'

Heracles-trainer John Stegeman nam daarom genoegen met een punt. 'Er zat vandaag niet meer in. Je mag blij zijn dat zij tien minuten voor tijd een penalty missen.'