Perfecte start Feyenoord mondt zelden uit in titel

Reacties

Met zes zeges op rij is Feyenoord bezig aan een van de beste seizoenstarts uit de clubhistorie. Wint de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zondag thuis ook van Roda JC Kerkrade, dan komt het beter uit de startblokken dan in 1998/99. Inderdaad, het laatste seizoen dat de kampioensschaal naar Rotterdam ging.

Perfecte start Feyenoord mondt zelden uit in titel

Achttien jaar geleden stond Feyenoord na zes wedstrijden ook bovenaan met achttien punten, onder meer door op dinsdag 22 september dankzij goals van Peter van Vossen en Julio Ricardo Cruz bij PSV te winnen (1-2). De ploeg van trainer Leo Beenhakker zou de koppositie vervolgens heel even uit handen geven, maar werd uiteindelijk op 25 april al kampioen in het thuisduel met NAC Breda (2-2).

Door zondag opnieuw te winnnen in Eindhoven, ditmaal met 0-1, behoort de huidige Eredivisie-start van Feyenoord tot de tien beste in de clubhistorie. Met achttien punten uit zes wedstrijden staan de concurrenten Ajax en PSV al op vijf punten achterstand. Aanvoerder Dirk Kuijt vond het zondag desondanks te vroeg om al over de titel te praten. 'De Coolsingel? Daar denken we nog niet aan. We doen het stap voor stap.'

Opta berekende vorige week al dat Feyenoord door de 3-1 overwinning op ADO Den Haag, doelsaldi meegerekend, sinds het legendarische seizoen 1969/70 er na vijf speelronden nooit meer zo goed voorstond in de Eredivisie. Destijds zou De Trots van Zuid, ondanks acht zeges op rij vanaf de seizoenstart, de landstitel nog verspelen aan Ajax. Daartegenover stond toen wel de winst van de Europa Cup I als eerste Nederlandse club.

Feyenoord werd in 1999 kampioen nadat het de eerste zes competitiewedstrijden van dat seizoen had gewonnen.
Feyenoord werd in 1999 kampioen nadat het de eerste zes competitiewedstrijden van dat seizoen had gewonnen.

Ook in andere jaren was een pikstart geen garantie voor de titel. Zelfs na de allerbeste seizoenstart in de clubhistorie, tien overwinningen in 1967/68, eindigde Feyenoord als tweede achter kampioen van Ajax. Een jaar later was de titel wel voor de club die in 1970 De Cup met de Grote Oren veroverde, maar begin jaren zeventig werd Feyenoord juist kampioen als de start iets minder vlekkeloos was.

Ook recentere seizoenen bewijzen dat voor het kampioenschap meer gevraagd is dan alleen een goed begin. In 1993/94 troefde Ajax uittredend kampioen Feyenoord, dat met 18 uit 9 (tweepuntensysteem) uitstekend was gestart, af in de titelstrijd. Deze eeuw bleef de vijftiende landstitel ook na een bliksemstart ver uit zicht. Zowel in 2000/01 als 2005/06 werd PSV met overmacht kampioen, omdat Feyenoord het tempo niet kon volhouden.

Met de inzinking van vorig seizoen vers in het geheugen is de weg naar de titel nog lang. Maar het lijkt erop dat de ploeg van Van Bronckhorst daarvan heeft geleerd. Sinds de reeks van negen Eredivisie-wedstrijden zonder zege ten einde kwam, wonnen de Rotterdammers veertien van hun zestien competitieduels én de KNVB-beker.

De beste seizoenstarts in de historie van Feyenoord
Seizoen Zeges op rij Resultaat
2016/17 6 -
2005/06 6 Derde
2000/01 6 Tweede
1998/99 6 Kampioen
1993/94 9 Tweede
1972/73 6 Tweede
1971/72 7 Tweede
1969/70 8 Tweede
1968/69 6 Kampioen
1967/68 10 Tweede
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.