Peperduur en geflopt: Lyon zit in zijn maag met ex-Twentenaar Andersen

Reacties

Olympique Lyon heeft problemen in het hart van zijn defensie. Marcelo kreeg het in december aan de stok met de eigen aanhang en Joachim Andersen is lang niet zo stabiel als gehoopt. De peperdure zomeraankoop, met een verleden bij FC Twente, heeft in Frankrijk nog weinig laten zien.

Peperduur en geflopt: Lyon zit in zijn maag met ex-Twentenaar Andersen
© Pro Shots

De 23-jarige Andersen als jeugdspeler van FC Midtjylland vanuit Denemarken naar Enschede en verdiende na vijftig wedstrijden in het eerste elftal van Twente een transfer naar Sampdoria. In Italië ontwikkelde de enkelvoudig Deens international zich verder en maakte hij in het afgelopen seizoen veel indruk. Hij werd in de wandelgangen zelfs in verband gebracht met verschillende topclubs uit Italië en Engeland.

Lyon werd ook echt concreet voor Andersen en betaalde 26 miljoen euro om de verdediger binnen te halen. Die transfersom kan door bonussen nog oplopen tot liefst dertig miljoen euro. Andersen is met dit bedrag de duurste Deense voetballer aller tijden en Lyon hoopte met hem voor de komende jaren goed te zitten. Andersen moest dé leider van de Lyon-defensie gaan worden.

Tegenvallend
De eerste maanden van Andersen in Frankrijk vallen echter behoorlijk tegen. De mandekker speelt met weinig vertrouwen en heeft zijn draai in het elftal duidelijk nog niet gevonden. Zaterdag leidde hij met een enorme fout de openingstreffer van Girondins Bordeaux in. Andersen wilde de bal terugspelen naar doelman Anthony Lopes, maar zag Jimmy Briand over het hoofd. De spits strafte het gestuntel af: 1-0.

Na de overwinning plaatste Joachim Andersen deze tekst op Instagram.
Na de overwinning plaatste Joachim Andersen deze tekst op Instagram.

Lyon wist de score om te draaien (1-2), maar leek na een volgende fout van Andersen toch naast de zege te grijpen. De gelijkmaker van Bordeaux werd echter afgekeurd door de VAR. In de Franse media worden er na een volgend weifelend optreden van Andersen steeds meer vraagtekens gezet bij de basisplaats voor de voormalig Twente-speler. 'Het is moeilijk te begrijpen hoe Rudi Garcia hem nog steeds kan verkiezen boven Jason Denayer', vindt RMC bijvoorbeeld.

In oktober ging Andersen al in op zijn moeizame begin in Frankrijk. 'Ik kwam binnen met een blessure en moest ook wennen aan een nieuwe speelstijl', vertelde de mandekker toen. 'Het is hier heel anders dan het Italiaanse voetbal, waar ik precies wist wat ik en mijn medespelers moesten doen. En je moet ook niet onderschatten wat er buiten het veld allemaal gebeurt. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden na zo'n transfer.'

Inmiddels zijn we drie maanden na deze uitspraken en is Andersen nog steeds geen betrouwbare kracht in de Lyon-defensie. Marcelo, die zelf dus ook te maken heeft gekregen met heel wat kritiek, neemt het voor zijn kompaan op: 'Dit soort fouten komt voor in het voetbal', zei de voormalig PSV'er. 'We winnen samen en we verlezen samen. Het belangrijkste is dat hij karakter heeft getoond en dat we deze wedstrijd hebben gewonnen. We moeten zo blijven doorgaan.'

Ligue 1

Stand Ligue 1 2019/2020

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSG
27
22
2
3
75-24
+51
68
2
Olympique Marseille
28
16
8
4
41-29
+12
56
3
Rennes
28
15
5
8
38-24
+14
50
4
Lille
28
15
4
9
35-27
+8
49
5
Nice
28
11
8
9
41-38
+3
41
6
Reims
28
10
11
7
26-21
+5
41
7
Olympique Lyonnais
28
11
7
10
42-27
+15
40
8
Montpellier
28
11
7
10
35-34
+1
40
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer J. Andersen
Meer over J. Andersen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.