Pep Guardiola, een coach met kloten

Reacties

VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de Premier League-kraker Manchester City - Tottenham Hotspur, met speciale aandacht voor Pep Guardiola.

Pep Guardiola, een coach met kloten

Verloren van Liverpool, verloren van Everton. Guardiola zag de achterstand op koploper Chelsea de afgelopen weken oplopen tot tien punten. Het bracht een berg aan publicaties met zich mee. Kort door de bocht kwam de meeste kritiek hierop neer: Guardiola is ook maar een gewoon mens. De Catalaan is de laatste om dat te ontkennen. Alleen werkt hij in een industrie waarin trainers die op de grond liggen nog vrolijk een paar trappen na krijgen. Omdat het scoort, omdat het makkelijk is.

Guardiola is een trainer bij wie het voetbal in het lijf zit. Hij is naar Engeland gekomen omdat hij daar een uitdaging zag: het temmen van het monster dat de Premier League is. Op zijn manier. De afgelopen maanden is Guardiola door de buitenwacht vaak geadviseerd om misschien een klein beetje af te wijken van zijn ideeën, is tot in den treure herhaald dat het onverstandig was om Joe Hart te laten gaan en is gezegd dat hij Sergio Agüero vooral niet harder moet laten werken. Bla bla bla.

In elk interview vertelt Guardiola min of meer hetzelfde. Hij snapt dat hij het Engelse voetbal niet kan veranderen, maar toch wil hij proberen een kleur toe te voegen die er misschien nog niet is. En ook dat is niet zeker, want in principe is in het voetbal alles al een keer uitgevonden en gedaan.

Gelukkig zijn er trainers als Guardiola en Arsène Wenger. Coaches die liever ten ondergaan met bepaalde principes dan te gloriëren op een manier die ze tegenstaat. Guardiola heeft nooit ontkend dat hij bij Barcelona succesvol kon zijn dankzij Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets. Bij Bayern München hetzelfde verhaal met Franck Ribéry, Arjen Robben en Robert Lewandowski. Alleen wel op zijn manier.

Jorge Sampaoli zei het onlangs in een interview misschien wel het meest treffend: 'Er zijn steeds meer wedstrijden, maar er is steeds minder voetbal.' Je hebt mannen met kloten nodig die tegen de stroom in achter hun idealen blijven staan. Daarom complimenteerde Guardiola zijn spelers na de 4-0 nederlaag  op Goodison Park. Ze hadden gedaan wat hij had gevraagd, het initiatief genomen, het bleek alleen niet genoeg omdat City voorin rendement mist om balbezit om te zetten in doelpunten.

Volgende uitdaging: Tottenham Hotspur.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.