Penaltykiller Diego Alves, de enige zekerheid bij Valencia

Reacties

In een seizoen waarin het weer ouderwets onrustig is in Estadio Mestalla is Diego Alves de enige die zijn hoofd koel houdt. De Valencia-doelman heeft het stoppen van strafschoppen tot kunst verheven. Atlético Madrid werd zondag het volgende slachtoffer.

Penaltykiller Diego Alves, de enige zekerheid bij Valencia

Valencia pakte in het nog prille seizoen slechts zes punten uit zeven wedstrijden, incasseerde in La Liga veertien treffers en zette trainer Pako Ayestarán op straat. Een seizoenstart die past bij het verval van Los Che. In het seizoen 2014/15 werd de club nog vierde, een jaar later was de elfde plaats het resultaat van een onrustig seizoen, waarin Nuno en Gary Neville als trainers sneuvelden, en nu staat de club zeventiende. Het is aan Cesare Prandelli om de weg omhoog te vinden. De Italiaan kan daarbij op de steun rekenen van dé penaltykiller van de Primera División.

Alves keerde negentien van de laatste veertig strafschoppen waarbij hij het doel van Valencia verdedigde. In een gevecht van man tegen man voelt de 31-jarige goalie zich op zijn best. Het beproefde recept boezemt angst in bij de grootste specialisten. Ontspannen op de lijn staan, wachtend op de aanloop van de penaltynemer, een stap opzij en vervolgens een katachtige duik naar de plaats van bestemming.

'Het is een psychologische strijd. Je intuïtie volgen is cruciaal. Het gaat om het lezen van de bewegingen, de rust bewaren en de reflexen. Dat zijn allemaal factoren die meespelen', legt Alves uit aan Superdeporte. Vorige week schreef hij geschiedenis door als eerste doelman zeventien strafschoppen te stoppen op het hoogste niveau in Spanje. Met reddingen op penalty's van Antoine Griezmann en Gabi scherpte Alves het record zondag nog wat aan in zijn Mestalla.

Iedere redding verhoogt het verwachtingspatroon. De doelman voelt de druk keer op keer toenemen. 'Het doel is erg groot en iedere keer als ik een strafschop stop neemt de verantwoordelijkheid toe. Het publiek gaat het normaal vinden. Nee, ik geniet er niet van. Het is altijd een nerveuze situatie, een situatie die ik liever ontloop.'

Luttele tellen voor de eerste penalty stapte Alves zondag op Griezmann af. Hand voor de mond en nog een paar laatste woorden voor de nemer. Het hoort bij het spel. 'Vaak grappen we wat. De speler die naar voren stapt, neemt de verantwoordelijkheid. Daar heb je persoonlijkheid voor nodig.'

In de voorbije zomer werd Alves onder andere door Marca in verband gebracht met een transfer naar Barcelona, dat uiteindelijk Jasper Cillessen haalde. De Braziliaan kwam in augustus niet in actie voor Valencia, maar nam na het uitblijven van een transfer in september weer plaats onder de lat. De aanwezigheid van Alves is een godsgeschenk voor de trouwe supporters van Los Che, zeker als de tegenstander met de bal in de hand naar de stip loopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.