Pellè zet Feyenoord razendsnel op spoor van ruime zege

Feyenoord heeft zondagmiddag tijdens een waar kansenfestival het bezoekende Roda JC Kerkrade met 5-2 verslagen. Al na twintig seconden opende spits Graziano Pellè (foto boven) het bal in De Kuip, waarna een stortvloed aan doelpunten, kansen, fouten en andere vermakelijke momenten volgde.

Pellè zet Feyenoord razendsnel op spoor van ruime zege

Het Rotterdamse publiek was nog maar net klaar met het klappen voor de uitgezwaaide Ron Vlaar en Karim El Ahmadi (die deze zomer beiden naar Aston Villa vertrokken), of de handen konden alweer op elkaar. Het thuispubliek zat amper op de stoelen toen Pellè het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam. Nog zonder dat een Roda-speler de bal had beroerd was de Italiaanse spits met een daverende knal het eindstation van de eerste Feyenoord-aanval: 1-0.

De treffer van Pellè was niet de snelste ooit die door een Feyenoorder gemaakt werd. Die eervolle vermelding is nog altijd weggelegd voor Roy Makaay, die op 2 december 2007 na achttien seconden scoorde tegen Heracles (6-0). De goal van Pellè was wel de snelste Eredivisie-goal van dit seizoen.

De vroege voorsprong betekende geenszins dat Feyenoord-coach Ronald Koeman rustig achterover kon leunen. Nadat Roda zich herstelde van de dramatische openingsfase was het Sanharib Malki die bij een corner volledig werd losgelaten door Bruno Martins Indi en al boven iedereen uittorend raak kopte. Diezelfde Malki liet vervolgens een levensgrote kans op 1-2 liggen. De misser van Malki kwam Roda duur te staan. Halverwege het eerste bedrijf maakte Pellè immers wel de derde van de middag in De Kuip. Na een fraaie assist van Ruben Schaken was de huurling van Parma zijn voormalige ploeggenoot Danilo (vorig seizoen bij Parma) te snel af en volleerde hij raak. Nadat Clasie nog de paal had geraakt, zette Lex Immers Feyenoord op een ogenschijnlijk veilige marge. Bij het zevende competitiedoelpunt van de middenvelder was Schaken opnieuw de aangever.

Tot woede van Koeman gaf Feyenoord opnieuw een treffer weg. Bart Biemans kon vlak voor rust op aangeven van Amin Affane raak koppen. Pas met die treffer kwam er een einde aan het spektakel in de eerste helft.

In de tweede helft liep Feyenoord uiteindelijk verder weg. De ploeg kreeg voldoende kansen om nog tien keer te scoren, maar hield het bij treffers van Jordy Clasie en de gedreven spelende Daryl Janmaat. Ook Roda kwam, tot ergernis van Koeman, nog tot enkele mogelijkheden.

Immers liet kort na rust een strafschop nog onbenut. Zijn uiterst slappe inzet werd gekeerd door Filip Kurto, waarna ook de rebound op een hopeloze misser uitdraaide. Aan de strafschop ging een arbitrale blunder vooraf. Ruben Schaken omspeelde doelman Kurto, maar liep vervolgens Biemans omver. De verdediger viel, maakte hands en haalde Immers neer terwijl hij op het punt stond af te ronden. De strafschop, én een rode kaart, waren het gevolg.

Tot zijn opluchting zag Immers hoe Pellè even later Clasie met een slimme steekbal wegstuurde. De middenvelder rondde eenvoudig af: 4-2. Daarmee was het Limburgse verzet gebroken en kon Janmaat, op het randje van buitenspel, het eindstation van de laatste trefzekere aanval van de Rotterdammers worden.

Door de zege komt Feyenoord op de vierde plek, die het deelt met Ajax en FC Utrecht. Met 21 punten bedraagt de achterstand op koploper FC Twente acht punten. PSV kan bij winst op SC Heerenveen de koppositie overnemen en op dertig punten uitkomen. Roda staat met tien punten maar net boven de rode streep. Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's