Pellè benadrukt rol als voortrekker met drie goals tegen ADO

Hoewel het spel nog altijd te wensen overlaat, heeft Feyenoord thuis tegen ADO Den Haag de vierde overwinning van het seizoen geboekt: 4-2. De ten koste van Stefan de Vrij tot aanvoerder benoemde Graziano Pellè was met drie goals opnieuw de grote man.

Omdat Feyenoord in de laatste vier duels al tien punten pakte, had trainer Ronald Koeman er voorafgaand aan het duel met ADO vooral op gehamerd dat zijn elftal beter voetbal op de mat moest gaan leggen. Toch hadden de Rotterdammers opnieuw moeite de tegenstander hun wil op te leggen met het door Koeman nagestreefde circulatievoetbal.

Feyenoord leidde bij rust weliswaar al met 2-0, maar het bereikte die voorsprong opnieuw middels het bij tegenstanders inmiddels lang en breed bekende concept; een lange bal richting Pellè of Lex Immers.

Bruno Martins Indi viert zijn doelpunt met Stefan de Vrij. Het veelvuldig bekritiseerde verdedigingsduo kon er niet voor zorgen dat Feyenoord voor de derde keer op rij de nul hield in een thuiswedstrijd.

In de negende minuut stelde Immers zijn Italiaanse aanvalspartner in staat in twee instanties te scoren, nadat Jordy Clasie de Haagse middenvelder met een lange bal had bediend. Vlak voor rust was Pellè met de borst aangever bij een uitstekende volley van Bruno Martins Indi. Ditmaal had Daryl Janmaat (die vlak voor de treffer een open kans miste) het doelpunt ingeleid met een hoge bal van achteruit.

ADO had met Jerson Cabral, Ricky van Haaren en Gianni Zuiverloon in de basisopstelling liefst drie spelers die De Kuip ooit als hun thuisbasis konden beschouwen, maar van hen baarde alleen Van Haaren opzien bij zijn terugkeer in Rotterdam. De 22-jarige middenvelder zag zijn een lastig stuitende vrije trap via de handen van doelman Erwin Mulder ternauwernood op de lat belanden.

Hoewel ADO uit de resulterende corner via Mathias Gehrt nogmaals dicht bij een treffer was, maakte Feyenoord over het geheel genomen de dienst uit op eigen veld. Ook toen Mike van Duinen twaalf minuten voor het einde mocht aanleggen uit een strafschop, veroorzaakt door Stefan de Vrij, scoorde ADO niet. Van Duinen schoot hoog over.

Ricky van Haaren was een van de drie ADO-spelers met Eredivisieminuten voor Feyenoord achter zijn naam. In de slotfase zou hij zijn terugkeer in De Kuip opluisteren met twee treffers.

In de eerste twintig minuten na rust liet Feyenoord een glimp zien van het voetbal dat Koeman graag wil zien. De 3-0 van Pellè was daar een uitstekend voorbeeld van. Nadat de bal soepel was rondgegaan door de hele ploeg, bediende de mee opgekomen linksback Miquel Nelom Pellè met een uitstekende voorzet. Voor de 28-jarige Italiaan was het daarna eenvoudig om zijn achtste competitiegoal van het seizoen te laten aantekenen.

Negen minuten daarna kwam Pellè op gelukkige wijze ook nog aan zijn negende Eredivisiegoal. Aaron Meijers nam Samuel Armenteros, de vervanger van de weer in de basis gestarte Ruben Schaken, mee in zijn val, waarna Pellè vanaf de stip koeltjes de 4-0 langs de ingevallen Martijn de Zwart schoof. Met de tweede hattrick van zijn loopbaan schaart hij zich op de topscorerslijst vlak achter Alfred Finnbogason, die tot dusver tien keer scoorde.

Hoewel Van Haaren in de slotfase alsnog loon naar werken kreeg met twee treffers (waarvan de tweede via het hoofd van Clasie) na gebrek aan concentratie in de Feyenoord-defensie, had Feyenoord geen problemen meer om dit seizoen voor de derde keer op rij een thuiswedstrijd te winnen. Daardoor naderde het de koplopers PSV en SC Heerenveen tot op twee punten. ADO is nog altijd gedeeld hekkensluiter met NEC na de vijfde nederlaag van deze jaargang.