PEC Zwolle zet zwak SC Heerenveen te kijk

SC Heerenveen heeft de tol moeten betalen voor een beroerde start én een controversiële arbitrale beslissing. PEC Zwolle profiteerde er dankbaar van (5-2).

In de 38ste minuut had Foppe de Haan drastisch ingegrepen. De coach van SC Heerenveen bracht Jerry St. Juste en Joost van Aken voor Morten Thorsby en Branco van den Boomen als antwoord op de dramatische herstart van de competitie. Want halverwege de eerste helft konden alle in de winterstop uitgedokterde plannen van De Haan de prullenbak in.

De eerste grote kans in Zwolle was er nog wel geweest voor de Friese gasten – Mitchell Te Vrede stuitte op keeper Mickey van der Hart – maar het antwoord van PEC was overtuigender. In de twaalfde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij een zeldzame Eredivisie-treffer van Dirk Marcellis.

De verdediger maakte met een bekeken schot na voorbereidend werk van Wout Brama zijn tweede doelpunt in de Nederlandse competitie. Maar ook was opvallend hoeveel ruimte de verdediging van SC Heerenveen liet. In de twintigste minuut volgde de tweede harde tik voor het slap spelende SC Heerenveen. Bram van Polen schoot raak nadat de bal voor zijn voeten was gekomen na een compleet mislukte poging van Ouasim Bouy.

De Haan zal ongetwijfeld in de rust zijn stem ook hebben verheft om zijn onvrede kenbaar te maken. De woorden misten hun uitwerking niet, want SC Heerenveen kende een zeer voortvarende start van de tweede helft. Te Vrede tekende na een fraaie actie voor de aansluitingstreffer, waarna St. Juste kort daarna de 2-2 op zijn voet had maar miste.

Joey van den Berg krijgt aanwijzingen van Foppe de Haan

Maar van die hernieuwde hoop was tien minuten later weinig meer over. Een controversiële beslissing van scheidsrechter Martin van den Kerkhof bleek de opmaat voor de verloren avond van SC Heerenveen en van Joey van den Berg in het bijzonder.

De aanvoerder met een verleden in Zwolle zag namelijk zijn wedstrijd eindigen in de 49ste minuut na een rode kaart. Van den Berg was inderdaad verhaal gaan halen bij PEC-middenvelder Kingsley Ehizibue en zag tot zijn grote verbazing die actie vervolgd worden met een uitsluiting voor natrappen kort ervoor.

In de 55ste minuut volgde de genadeklap voor SC Heerenveen. Dit keer viel het te billijken dat Van den Kerkhof een strafschop toekende na hands van Lucas Bijker. Van Polen klaarde de klus naar behoren. Daarna verzuimde PEC lang de score op te voeren. Onder anderen invaller Sheraldo Becker (tegen kruising) en Stef Nijland misten hun kansen.

Na een blunder van doelman Erwin Mulder kon Brama in de 77ste minuut de marge alsnog vergroten. Dat St. Juste daarna de Friese achterstand weer verkleinde, was daardoor niet meer dan voor de statistieken. Zeker omdat Nijland ook van zich deed spreken als afmaker: 5-2.

Dankzij de overwinning is PEC Zwolle geklommen naar de zesde plaats in de Eredivisie, met een voorsprong van acht punten op nummer twaalf SC Heerenveen.